«Εικαστικές αναπαραστάσεις των Γενικών Αρχείων του Κράτους» Το “διάγγελμα” ως ζωγραφικό ντοκουμέντο θα εκτίθεται στην Πινακοθήκη Λέφα- Ψυχικού από τον Χάρη Κοντοσφύρη και Γιώργο Πανταζή μεταξύ άλλων-Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Κοντοσφύρης- πανταζης 

Το “διάγγελμα” ως Ζωγραφικό ντοκουμέντο της εγκατάστασης που οι Κοντοσφύρης – Πανταζής επιχείρησαν ένα χρόνο πριν στα κεντρικά κτήρια των Γενικών Αρχείων του κράτους έρχεται να ξαναδιατυπωθεί ζωγραφικά στην καινούργια έκθεση στην πινακοθήκη Ψυχικού. Το συνέργο  “διάγγελμα” είναι ένα εικαστικό σχόλιο των Γιώργου Πανταζή και Χάρη Κοντοσφύρη πάνω στην δυσκολία  να διαχειριστεί το ίδιο το Δημόσιο την ιδιωτική εθελούσια προσφορά. Το διάγγελμα του Μποδοσάκη να χορηγήσει την αποπεράτωση του κτηρίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους κράτησε 22 Χρόνια.

Η επαναδιατύπωση του αρχικού έργου ως ζωγραφικού είναι

μια απόδειξη της εύστροφης τεκμηρίωσης ενός εφήμερου έργου που οδεύει στο χρόνο.

«Εικαστικές αναπαραστάσεις των Γενικών Αρχείων του Κράτους»

Τριάντα καλλιτέχνες επισκέφτηκαν τα ΓΑΚ, εκεί όπου «φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος των δημοσίων αρχείων που εκτείνονται χρονικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα (www.gak.gr)» και εμπνεύστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν νέες εικαστικές γραφές ειδικά για την έκθεση.

Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, παλίμψηστα έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία, πρόσωπα αρχειονόμων, ιστορικές φυσιογνωμίες, αρχειακοί φάκελοι, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία των έργων.

Ο Πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νίκος Καραπιδάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο κόσμος των αρχείων είναι ένας τρόπος κειμενικής και ορθολογικής οργάνωσης της σκέψης που περιορίζει κατά βούληση το συναίσθημα. Ο κόσμος της εικαστικής δημιουργίας συνιστά ένα τρόπο αφαιρετικής σκέψης, που προϋποθέτει το συναίσθημα. Η ιδέα να προταθεί η συνάντηση αυτών των τόσο διαφορετικών κόσμων μέσα από την οργάνωση μιας έκθεσης εικαστικών, ήταν ένα στοίχημα που εκ πρώτης όψεως ήταν δύσκολο να κερδηθεί. Τα αρχεία καταγράφουν αιτήματα, ενοχικές σχέσεις (κατά τη νομική σημασία της λέξης), αποφάσεις και διαταγές, στοιχεία που οι άνθρωποι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, επιθυμούν να διασώσουν από τη λήθη.

Από τη φύση τους, όμως, δεν είναι «έργα» αλλά ταπεινά μνημεία, γραμμικά, περιορισμένων συνήθως αξιώσεων, που ο χρόνος μπορεί να ξεχάσει, να παραμελήσει, ν’ αφήσει στην άκρη. Είναι γραμμένα στη γλώσσα που μπορούσαν να γράψουν οι συντάκτες τους, γλώσσα της καθημερινής ζωής ή της γραφειοκρατίας, που δεν φιλοδοξεί παρά να πει αυτό που θέλει, σ’ αυτούς που απευθύνεται. Είναι κείμενα μονοσήμαντα.

Η εικαστική αναπαράσταση, δημιουργική από τη φύση της, συνιστά αμέσως έργο, είναι δηλαδή σε θέση να αποδώσει μια πραγματικότητα ή ένα πλάσμα πραγματικότητας σε όλη τους την πολυπλοκότητα, σε όλο τους το βάθος, μπορεί να τα πει και να τα διηγηθεί ταυτόχρονα, να τα αποδώσει ταυτόχρονα στη λεπτομέρειά τους και στο σύνολό τους. Είναι πολυσήμαντη».

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, 19:30

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10:00-18:00
Τετάρτη: 13:00-20:00

Γακ-Αrt / Γακ-Αrt / Γενικά Αρχεία κράτους η συμμετοχή του 3ργαστηρίου ΤΕΕΤ Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας με τους Γιώργο Πανταζή και Χάρη Κοντοσφύρη μεταξύ άλλων. Επιμέλεια Καραπιδάκη Λουίζα

Το “διάγγελμα” είναι ένα εικαστικό σχόλιο των Γιώργου Πανταζή και Χάρη Κοντοσφύρη πάνω στην δυσκολία  να διαχειριστεί το ίδιο το Δημόσιο την ιδιωτική εθελούσια προσφορά. Το διάγγελμα του Μποδοσάκη να χορηγήσει την αποπεράτωση του κτιρίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους κράτησε 22 Χρόνια.

 

Κάθε διάγγελμα προαναγγέλλει μια απόφαση , διαγγέλλω σημαίνει παρατείνω επ’ αόριστον το τελεσίδικο. Οι δύο καλλιτέχνες με το εφήμερο έργο τους δηλώνουν αυτήν την αντίφαση. Στην ενυπάρχουσα προτομήτου Μποδοσάκη από τον καλλιτέχνη  Θεόδωρο Βασιλείου, τον παριστάνει να διαγγέλλεται μια απόφαση του, τα χαρτιά της ομιλίας του πέφτουν από τα χέρια και σωριάζονται μπροστά στο μνημείο. Το έργο συμπληρώνεται από το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη ο οποίος στο φόντο του έργου δημιουργεί ένα ευανάγνωστο αριθμολόγιο από το 1 έως το 9 και συμπληρώνεται πάνω στην εφήμερη εγκατάσταση με τους τοποτηρημένους αριθμούς 10 έως 22 δηλώνοντας τα εικοσιδύο χρόνια ανέγερσης του Κτιρίου των Γενικών Αρχείων του κράτους. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από κράμα μπρούτζου με θολότητα χρυσού το οποίο δίνει στιβαρότητα στο πορτραίτο. Τα βαμμένα χρυσά χαρτιά τα οποία τοποθέτησαν οι καλλιτέχνες στην κολόνα που επιβάλλεται πίσω από την προτομή, διακοσμούν την βιομηχανική ιστορία του ευεργέτη. Το όνομα του Μποδοσάκη έχει συνδεθεί με τις αντιφάσεις της ανάπτυξης στην Ελλάδα και κρίθηκε από τους καλλιτέχνες αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στα Γενικά Αρχεία του κράτους δεν έχουν διασωθεί τα τεκμήρια της αλληλογραφίας για την μακροχρόνια ανέγερση.

3ργαστήριο Ζωγραφικής

 

Στις 16 Ιουνίου, ώρα 8.00 μ.μ. τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και πραγματοποιούν την εικαστική έκθεση Γακ-Αrt.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων και των εκατό χρόνων από την ίδρυσή των Γενικών Αρχείων του Κράτους(1914-2014).

 

Τριάντα ένας καλλιτέχνες επισκέφτηκαν τα ΓΑΚ και εμπνεύστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν νέες εικαστικές γραφές ειδικά για την έκθεση.

 

Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, παλίμψηστα έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία, πρόσωπα αρχειονόμων, ιστορικές φυσιογνωμίες, αρχειακοί φάκελοι, φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία των καλλιτεχνών αποτέλεσαν το υλικό για τη δημιουργία των έργων που εκτίθενται στην έκθεση, που πραγματοποιείται στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, εκεί όπου «φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος των δημοσίων αρχείων που εκτείνονται χρονικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα…».

Προικοσύμφωνα, ψηφίσματα, χάρτες, παλίμψηστα έγγραφα, γράμματα, βιομηχανικά αρχεία, φωτογραφίες: εκατό χρόνια από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο πλούτος τους γίνεται αφετηρία καλλιτεχνικής έμπνευσης για 31 γνωστούς Έλληνες εικαστικούς. Το αποτέλεσμα αυτής της «αναμέτρησης» θα μας περιμένει στην έκθεση «Γακ-αρτ» (από 16/6 ), μια ιδέα της επιμελήτριας Λουίζας Καραπιδάκη, στο χώρο της κεντρικής υπηρεσίας τους στο Ψυχικό. «Το στοίχημά μας ήταν να ζητηθεί από αυτούς που αναπαριστούν εξ επαγγέλματος να εμπνευστούν από το αρχείο, που οι δημιουργοί του δεν το προόριζαν για να αναπαρασταθεί, αλλά μόνο για να πει», σημειώνει ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ Νίκος Καραπιδάκης. «Οι καλλιτέχνες που δέχτηκαν την πρόταση να “γράψουν” για τα αρχεία βρήκαν τον τρόπο τους να εμπνευστούν από τη μορφή τους, τις εκφράσεις τους, καμιά φορά και από τις εικόνες που διασώζουν αναπάντεχα». Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν δημιουργίες των

Χρήστος Γαρουφαλής
Μαρία Γιαννακάκη
Ειρήνη Γκόνου
Στέφανος Ζαννής
Εύη Καζάκου
Μάρκος Καμπάνης
Μιχάλης Κατζουράκης
Ανδρέας Κοντέλλης
Χάρης Κοντοσφύρης
Σπύρος Κρητικός
Ελένη Κρίκκη
Αλέκος Κυραρίνης
Αλέξης Κυριτσόπουλος
Αφροδίτη Λίτη
Τάσος Μαντζαβίνος
Καλλιρρόη Μαρούδα
Γιάννης Μετζικώφ
Χρήστος Μπάρλος
Θανάσης Μπερούτσος
Ευαγγελία Μπίζα
Κωνσταντίνος Ξενάκης
Λήδα Ξυδιά
Γιώργος Πανταζής
Μίλτος Παντελιάς
Διονύσιος Ρούσσος
Σωτήρης Σόρογκας
Παναγιώτης Τέτσης
Ελένη Τζάτζαλος
Μανόλης Χάρος
Γιώργος Χατζημιχάλης
Γιάννης Ψυχοπαίδης


                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2020 eetf.uowm.gr