Έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «Ζωγραφικό Δοκίμιο- Ομήρου Οδύσσεια».

Η αφίσα του Γιάννη Βγόντζα με αφορμή το έργο του  Δημοσθένη Κοκκινίδη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ
Ζωγραφική Έκθεση «Ομήρου Οδύσσεια» του Δ. Κοκκινίδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής
Η Λ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης Καισάρειας, διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Ακαδημαϊκού Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «Ζωγραφικό Δοκίμιο- Ομήρου Οδύσσεια». Τα εγκαίνια της έκθεσης, στα οποία θα παρευρίσκεται και ο καλλιτέχνης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 και ώρα 11 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.  Για τον Δ. Κοκκινίδη και το έργο του θα μιλήσει ο Επίκουρος  Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών στην Φλώρινα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κοντοσφύρης Χάρης, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης  γεννούσε τον Χώρο στο απυρόβλητο του καθαρού χρώματος. Άφηνε μια υλική ρωγμή να ανοίξει το χρώμα και να λειτουργήσει ένας αναδιπλωμένος χώρος. Αυτή η ανάγλυφη αναδίπλωση του χρώματος που  αναλαμβάνει μια εικόνα τόπων και στην παρούσα έκθεση οι τόποι είναι και ομηρικοί και πολυπατημένοι από ενδόξους ταξιδιώτες. Ο Κοκκινίδης ζωγραφίζει τους ομηρικούς οδύσσειους ήρωες του με την συνάφεια της παλιάς του ζωγραφικής των ρηγματωδών μη τόπων, των ουτοπικών ταξιδιών σε θάλασσες  που έσκισε η τριήρης του Οδυσσέα και αναπολούμε και εμείς ως μνήμη χώρου και αμέριστη περιπέτεια τόπων, γεμάτων μπλε και μπλε και πάλη μπλε ατόφιο όπως η θάλασσα.  
Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1976 εκλέχθηκε καθηγητής της ίδιας Σχολής και διετέλεσε Πρύτανης από το 1979 έως και το 1982. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνική Τράπεζας της Ελλάδας. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις ενώ αναδρομική έκθεση του έργου του πραγματοποιήθηκε από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Οργάνωση και Επιμέλεια Έκθεσης: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (Λ΄ ΕΠΚΑ): Χρ. Ζιώτα, Κ. Μοσχάκης, Αστέριος Γκούνας, Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης: Γεώργιος Παπαθανασίου.
Αφήγηση παράλληλης σύνδεσης: Κώστας Μοσχάκης
Εικαστική επιμέλεια:  Χάρης Κοντοσφύρης.
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Κίτσος
Διάρκεια Έκθεσης: 1 Ιουνίου-20 Ιουλίου
            Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά: 8.00-15.00
                                           Σάββατο –Κυριακή: 9.00-17.00
            Πληροφορίες: 2461098800-1.
Φωτογραφικό υλικό από το στήσιμο της έκθεσης του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μουσείο της Αιανής. Θα εγκαινιαστεί η έκθεση στο αρχαιολογικό μουσείο Αιανής την Κυριακή 01/ 06/ 2014.

© 2020 eetf.uowm.gr