“Αιτήσεις συμμετοχής στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο: “Με αφορμή το παρελθόν: Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους” – Αιανή 2018

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Τ.Ε.Ε.Τ. του Π.Δ.Μ. συνεργάζονται για την οργάνωση του θερινού εικαστικού εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

 

Χρόνος διεξαγωγής: 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2018.

 

Στο διάστημα αυτό θα φιλοξενηθούν στην Αιανή 6 φοιτητές/τριες με σκοπό να δημιουργήσουν έργα τα οποία δωριθούν στο Μουσείο και θα εκτίθενται στους κοινόχρηστους χώρους του ή σε χώρους δημοσίων κτηρίων της περιοχής.

 

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας καλύπτονται 6 διανυκτερεύσεις, σίτιση καθώς και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τα έργα (αρκεί να μην είναι δυσεύρετα και ακριβά).

 

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αιανής, ενημέρωση για τις μεθόδους ανασκαφής, μελέτης των ευρημάτων και συντήρησης από τους αρχαιολόγους και συντηρητές του μουσείου, περιήγηση σε σημαντικά μνημεία της περιοχής και εισηγήσεις σχετικές με το ειδικό θέμα του εργαστηρίου. Το πρόγραμμα των εισηγήσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου τα έργα παρουσιάζονται στην ετήσια εκδήλωση που γίνεται με αφορμή την πανσέληνο του Αυγούστου, διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού με πανελλαδική εμβέλεια.

 

Θέμα του Εργαστηρίου: “Γυναίκες εν οίκω και εν δήμω”

 

Στο θερινό εικαστικό εργαστήριο του 2018 θα διερευνηθούν με την φωτογραφική καταγραφή και τη βιντεοσκόπηση πλευρές της ζωής των γυναικών στο οικισμό της Αιανής στη διαχρονία και τη συγχρονία της. Αφορμή για το project στάθηκε τον Μάρτιο του 2018 η καταγραφή του εθίμου των Λαζαρίνων, που συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη και τη γονιμότητα αλλά και με την ένταξη στην κοινωνική ζωή της κοινότητας των νεαρών κοριτσιών. Η συνάντησή τους με τους νέους και η προετοιμασία μελλοντικών γάμων ήταν μια βασική επιδίωξη της ανοιξιάτικης αυτής τελετουργίας. Οι Λαζαρίνες είναι μια καθαρά γυναικεία γιορτή, καθώς τις τρεις ημέρες από την Παρασκευή πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, με επίκεντρο το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες κυριαρχούν στον δημόσιο χώρο. Σκοπός του project είναι να διερευνηθεί πώς οι γυναίκες της Αιανής αντιμετωπίζουν το έθιμο. Ποια είναι η σημασία για αυτές σήμερα, καθώς αποτελεί ένα επιβίωμα, το οποίο δεν φέρει την κοινωνική βαρύτητα που είχε στο πλαίσιο των παραδοσιακών κοινωνιών. Παράλληλα σκοπός του project είναι να καταγράψει τις γυναίκες της Αιανής στην καθημερινότητά τους στο οικιακό περιβάλλον ή τους χώρους της δουλειάς και να ερευνήσει μέσα από τα οπτικά τεκμήρια και τις βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις τη σχέση τους με το δημόσιο βίο και την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο σήμερα. Το θερινό εικαστικό εργαστήριο της Αιανής πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από το 2011. Το ειδικό θέμα των εργαστηρίων συνδέεται κάθε φορά με την ιστορία της Αιανής και για την πραγμάτευσή του αφόρμηση αποτελούν τα εκθέματα του Μουσείου από τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους του οικισμού και της γύρω περιοχής.

 

 

Προδιαγραφές έργων:

Έργα σε ψηφιακή μορφή: φωτογραφία, βίντεο, ήχος.

 

Υποβολή προτάσεων: Οι προτάσεις για την επεξεργασία του θέματος στο εργαστήριο του 2018 θα γίνουν σε συνεργασία με την διδάσκουσα του εργαστηρίου της φωτογραφίας Έλενα Εφέογλου και τη συντονίστρια του εργαστηρίου Ζωή Γοδόση. Ενημερωτικές εισηγήσεις για την επιτόπια έρευνα θα γίνουν από την δρ. Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Φωτούλα Καραλίδου, πριν την έναρξη του εργαστηρίου.

 

Εξοπλισμός: φωτογραφική μηχανή, φορητός υπολογιστής, συσκευές καταγραφής. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν τον παραπάνω εξοπλισμό ο καθένας ή να έχουν εξασφαλίσει ότι θα μπορούν ανά δύο να έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό.

Προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι να έχουν παρακολουθήσει το μάθημα της φωτογραφίας ή των ψηφιακών τεχνών (κύκλος ή εμβάθυνση).

 

Δηλώσεις συμμετοχής και υποβολή προτάσεων: στη συντονίστρια του προγράμματος, Ζωή Γοδόση, μέχρι 18 Μαΐου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση zgodosi@uowm.gr. Για τα στοιχεία των συμμετεχόντων/ουσών θα συμπληρωθεί το δελτίο που επισυνάπτεται.

 

Κριτήρια επιλογής: Σε περίπτωση που οι προτάσεις είναι περισσότερες από 6 λαμβάνεται υπόψη ο γενικός βαθμός και το εξάμηνο φοίτησης.

 

Επιλογή συμμετεχόντων/ουσών: 20 Μαίου 2018 – Ενημερώσεις: 29 Μαΐου και 25 Ιουνίου 2018.

 

Παραδοτέα φοιτητών/τριών: Οι φοιτητές/τριες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εργαστηρίου έχουν την υποχρέωση:

 

1.Παραδίδοντας τα έργα τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, να καταγράψουν τα στοιχεία του έργου, να δώσουν γραπτά οδηγίες για την αποθήκευση και συντήρηση του έργου, όπως και για τις προδιαγραφές της έκθεσής του.

 

  1. Να γράψουν ένα σύντομο κείμενο 100-200 λέξεις με την περιγραφή της γενικής ιδέας του έργου.

 

  1. Να παραδώσουν στον/στη συντονιστή/στρια του προγράμματος, από την πλευρά του Τ.Ε.Ε.Τ., φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες, φωτογραφία του έργου μαζί με την τεκμηρίωσή του (στοιχεία του έργου), σύντομο κείμενο με περιγραφή – απολογισμό από τη συμμετοχή στο Εργαστήριο.

 

  1. Να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο αποτιμώντας την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.

 

 

Για την βιβλιογραφική ενημέρωση των φοιτητών/τριών σχετικά με την αρχαία Αιανή προτείνεται:

 

Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Γ. (2008). Η Αιανή και η συμβολή της στη διαμόρφωση της νέας ιστορικής φυσιογνωμίας της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

 

Πληροφορίες:

Στο site του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής: www.mouseioaianis.gr

Στο παλιό site του ΤΕΕΤ Περιοχή: Θεωρητικά μαθήματα – Ιστορία της Τέχνης.

Στο νέο site του ΤΕΕΤ Περιοχή: Δράσεις

Για ειδικές πληροφορίες οι φοιτητές/τριες μπορούν να απευθύνονται στη συντονίστρια του προγράμματος από την πλευρά του ΤΕΕΤ, Ζωή Γοδόση.

 

Δήλωση συμμετοχής _ψηφ.

 

Αφίσα προσκλ. 2018 Α

 

© 2020 eetf.uowm.gr