Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2015-16, η προσέγγιση

Θεματική της Εικαστικής Πορείας 2015-16

 

ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης

 

 Untitled-1

 

Με βάση τη δυναμική της Πορείας και τις θεματικές που έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα, η επόμενη θεματική θα έχει τίτλο: ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης.

 

Η σκέψη να προταθεί αυτό το πεδίο καλλιτεχνικής αναζήτησης  είχε να κάνει με το ότι, από το σύνολο των θεματικών που έχουν διερευνηθεί μέχρι τώρα, απουσιάζει η μελέτη του υδάτινου στοιχείου της περιοχής καθώς και η μελέτη της ανθρωπογεωγραφίας του τόπου. Ήδη οι διαδρομές έχουν καλύψει τους ορεινούς όγκους από άκρη σε άκρη. Περιπλανηθήκαμε στα μονοπάτια των μεταναστών, αναρριχηθήκαμε στις κορυφές των συνόρων, ιχνηλατήσαμε τα χαρακώματα του πόνου και της απώλειας. Ανταμώσαμε και τα ερείπια, τις εναπομείνασες μαρτυρίες μιας βουβής απώλειας, εκεί όπου η προσωρινή αναχώρηση μετατρέπεται σε παντοτινή φυγή. Εξερευνήσαμε τα κοιλώματα των δέντρων, των βράχων, των βουνών. …και τόσα άλλα που έχουν σχέση με το χώρο.

 

Είδαμε πολλά, αλλά υπάρχουν πάντα περισσότερα.

 

Από την ανασκόπηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι δύο ήταν τα πεδία, εκείνα που δεν έχουμε καλύψει τουλάχιστον, που θεωρούμε τα πιο σημαντικά:  το υδάτινο στοιχείο που κυριαρχεί στην περιοχή και την ανθρωπογεωγραφία. Η μελέτη της ανθρωπογεωγραφίας αγγίζει πολυσύνθετα αιτήματα, που χρειάζεται χρόνος για να διερευνηθούν.

 

Νοιώσαμε ότι η μελέτη/διερεύνηση του νερού είναι το πιο ουσιαστικό να καλυφθεί σε αυτή την περίοδο εργασίας/έρευνας.   Η μελέτη του υδάτινου στοιχείου της περιοχής ολοκληρώνει τις μέχρι τώρα θεματικές και επιτρέπει στην προσέγγιση του πιο κυρίαρχου στοιχείου της περιοχής, του νερού.

Το ποτάμι στον Άγιο Γερμανό

 

Η θεματική θα μελετά την έννοια της ροής ως μετάβασης έτσι όπως μπορεί να βιωθεί μέσα στην τεράστια υδάτινη λεκάνη των Πρεσπών (αλλά και ευρύτερα την περιοχή της Φλώρινας αλλά και του Δενδροπόταμου) και τους ορεινούς όγκους που περιβάλουν τις λίμνες. Το νερό αλλά και το ύδωρ σχηματίζουν διαδικασίες μετάβασης και μετασχηματισμού τόσο στο τοπίο αλλά και στην καθαυτό ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης.

 

Στην αναζήτηση του νερού, όπως κι όλων των θεματικών, η παρουσία (κυριολεκτική) του εμφύλιου επανέρχεται. Ο εμφύλιος είναι εδώ. Ταυτόχρονα/παράλληλα με τη διαδικασία θα πραγματοποιήσουμε 20 κ 21 Αυγούστου 2016 μα πορεία ακριβώς τις ίδιες ώρες και στον ίδιο χώρο που πραγματοποιήθηκε ο Μεγάλος Ελιγμός του ΔΣΕ από το Γράμμο στο Βίτσι (20 κ 21 Αυγούστου 1948)

 

Τα παραπάνω αποτελούν αρχικές προσεγγίσεις μιας διαδικασίας που θα εξελιχθεί από  τώρα έως το Σεπτέμβριο του 2016. Θα υπάρξουν πέντε σταθμοί/συναντήσεις: 

 

  1.  Ιούλιος 2015, Ψαράδες
  2. Σεπτέμβριος 2015, περιοχή Πρεσπών
  3. Ιούνιος/Ιούλιος 2016 περιοχή Πρεσπών
  4. Αύγουστος 2016, Γράμμος-Βίτσι
  5. Σεπτέμβριος 2016, ευρύτερη περιοχή Δυτικής Μακεδονίας

Untitled-3

1. Πορεία 2015-16 Ιούλιος 2015

 

Σχετικά αρχεία

© 2020 eetf.uowm.gr