Ο Δημήτρης Πετρόπουλος προτείνει για τη βραδιά Σινεφίλ της Τρίτης 26 Μαΐου 2015: “Happy-Go-Lucky”, 2008, 118΄

Κινηματογραφική προβολή ‘τυχερή και ευτυχισμένη’ του Βρετανού Μάικ Λι του 2008 την τρίτη το βράδυ στις 9.00 στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος
Το βιβλίο του Αλαίν ντε Μποτόν ‘πως ο προύστ μπορεί ν’αλλάξει την ζωή σου’ αναφέρει ότι το φημισμένο βιβλίο του (του Προύστ) ‘αναζητώντας τον χαμένο χρόνο’ αποτελούσε μια πρακτική ιστορία, που ενδεχομένως ίσχυε για όλους και που έλεγε πως μπορούμε να πάψουμε να σπαταλάμε την ζωή μας και ν’αρχίσουμε να την εκτιμάμε.
Αναμφίβολα, η ανακοίνωση, συνεχίζει το βιβλίο να υποστηρίζει, ενός άμεσα επικείμενου ολέθρου θα καθιστούσε το ζήτημα αυτό πρώτο μέλημα όλων, όμως το εγχειρίδιο του Προυστ βασιζόταν στην ελπίδα, ότι το θέμα ίσως ήταν δυνατόν να μας απασχολήσει και πριν ενσκήψει ο ατομικός ή μαζικός όλεθρος.
Και ότι επομένως, θα μπορούσαμε να μάθουμε πως να ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας, πριν έρθει η ώρα να παίξουμε για τελευταία φορά γκολφ και να πνεύσουμε τα λοίσθια’.
Στο κινηματογραφικό έργο λοιπόν του Βρετανού Μάικ Λι ‘τυχερή και ευτυχισμένη’ – Happy-Go-Lucky του 2008 φαίνεται, ότι την κεντρική ηρωίδα Πόπι, μια δασκάλα δημοτικού σχολείου (Sally Hawkins), τέτοιου είδους φιλοσοφικά ζητήματα δεν την απασχολούν.
Και αυτό επειδή είναι κατά κάποιο τρόπο ευλογημένη από την φύση της να ζει ευτυχισμένα και όσο μπορεί να προκαλεί στους άλλους την ευτυχία. Βέβαια ένας τέτοιος χαρακτήρας είναι αδύνατον να μην συναντήσει γύρω της και την μεταμφιεσμένη (χόρχε μπουκάι -αργεντινός ψυχοθεραπευτής) σε οργή, θλίψη του κόσμου (ενσαρκώνεται με τον καλύτερα δυνατόν υποκριτικά τρόπο στο πρόσωπο του scotty – Eddie Marsan) και να μην γίνουν οι απαραίτητες ‘ώσμώσεις’.
Η ταινία μπορεί να δείχνει λίγο ανάλαφρη κρίνοντας από την ηρωίδα (αντικρύζοντας το βιβλίο ‘ο δρόμος προς την πραγματικότητα’ χαμογελάει και λέει ότι δεν θέλει να φτάσει εκεί) αλλά θέτει ένα καίριο φιλοσοφικό ερώτημα: Πως μπορεί ένας ανοιχτός, πρόσχαρος και χαρούμενος άνθρωπος να περνάει αλώβητος από την κατήφεια του κόσμου.Και επίσης τι μπορεί να κάνει γι’αυτή την κατήφεια, πόσο μπορεί να την πολεμήσει και να την αλλάξει. Είναι αυτό δυνατόν; Περισσότερα όμως την Τρίτη το βράδυ στην προβολή της ταινίας 9.00 στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος με το λεωφορείο να μας περιμένει στις 11.30.
Δημήτρης Πετρόπουλος

© 2020 eetf.uowm.gr