Open call για την έκθεση Mediterranean Bodies

Ανοιχτή πρόσκληση για συνεργατικά έργα τέχνης για την έκθεση «Mediterranean Bodies», που αφορούν το (δημόσιο) χώρο, το σώμα, τις ψηφιακές μορφές τέχνης και τα νέα μέσα.

Η έκθεση «Mediterranean Bodies» είναι μία παράλληλη δράση του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και περιβαλλοντικού project «The Underwater Heart of the Mediterranean», που αφορά τη Μεσόγειο και τις τέχνες με επίκεντρο την performance και τα νέα μέσα.

Η έκθεση ξεκινά από τη σχέση ανάμεσα στο (δημόσιο) χώρο, το σώμα, τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα μέσα. Καλούμε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς να προτείνουν καινοτόμα έργα, που συνδέουν τον ψηφιακό κόσμο με το σώμα, μέσα στο δημόσιο χώρο (εσωτερικό/εξωτερικό) που εστιάζουν στην αλληλεπίδραση, τη συνάντηση, το διάλογο, εμπνευσμένα από παιχνιδιάρικες καλλιτεχνικές χειρονομίες και δυναμικές παρεμβάσεις, οδηγώντας σε νέες συζητήσεις και αποκαλύπτοντας τις άλλες πλευρές της Μεσογείου. Μέσα σε αυτό το σκεπτικό, προτείνουμε την αναγνώριση των αισθήσεων ως ένα βασικό και θετικό θέμα για τη δημιουργία, την επικοινωνία αλλά και ως μία εξερεύνηση του χώρου και του καθημερινού περιβάλλοντος της Μεσογείου, με την ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα ως όργανα. Αναζητούμε αξιοσημείωτες, απρόσμενες,παιχνιδιάρικες, ανατρεπτικές, γιορτινές, ιδέες που να προκαλούν τη σκέψη και να εγείρουν τη διάθεση για ανα-διαμόρφωση.

Εικοσιτέσσερις καλλιτέχνες από Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο και Λίβανο (έξι από κάθε χώρα) θα επιλεχθούν για να δουλέψουν σε ζευγάρια. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα σχηματιστούν σε ομάδες των δύο από την επιμελητική ομάδα της έκθεσης και θα δουλέψουν με τους συνεργάτες τους από απόσταση, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ως μέσον επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να είναι προετοιμασμένοι να μοιραστούν την ιδέα τους με έναν καλλιτεχνικό σύντροφο μίας άλλης χώρας και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο ενιαίο έργο μαζί. Η συνεργασία μπορεί να γίνει εξίσου με υλικό ή εννοιολογικό τρόπο προσέγγισης. o Καλλιτέχνες και δημιουργικοί επαγγελματίες από κάθε τομέα είναι ευπρόσδεκτοι να δηλώσουν συμετοχή (δημιουργοί και καλλιτέχνες που ασχολούνται με την performance, το χορό, το θέατρο, τη μουσική, το sound design, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τα νέα μέσα, τις ψηφιακές μορφές τέχνης, το software και app development, το video, τις εγκαταστάσεις και την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική, social και community art, τη συγγραφή κτλπ). Καλλιτεχνικές κολλεκτίβες, ομάδες και καλλιτέχνες με αναπηρία ενθαρρύνονται δυναμικά να συμμετέχουν.
Ενθαρρύνουμε τους καλλιτέχνες να εμπλακούν με τους λιγότερο εμπλεκόμενους, να ενδυναμώσουν τους αποδυναμωμένους.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι νεότεροι των 36 ετών και να έχουν ως τόπο διαμονής την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και το Λίβανο. Μέσα από αυτή την πρόσκληση, καλλιτέχνες και δημιουργοί καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή με μία πρόταση για συνεργασία μέσα στη θεματική του χώρου και του σώματος, σχετική με τη Μεσογειακή κοινωνία. Αν και η τελική μορφή των έργων θα είναι η περφόρμανς, οι ψηφικές μορφές τέχνης και τα νέα μέσα, οι μορφές των προτάσεων μπορούν να είναι ευρύτερης γκάμας, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην ανταλλαγή και την αλληλεπίδραση των δημιουργών.

Η επιλογή επιβλέπεται και πραγματοποιείται από τον επιμελητή της έκθεσης, Geert Vermeire. Τα επιλεγμένα αποτελέσματα των συνεργασιών θα παρουσιαστούν σε μία σειρά εκθέσεων κατά τη διάρκεια του 2016 στις παραπάνω χώρες, με πρώτο σταθμό την πρωτεύουσα της Ελλάδας την Αθήνα. Το αποτέλεσμα των συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένων επίσης των performances (διαδραστικές/σε διάλογο με τα νέα μέσα), θα έχει έμφαση σε ασυνήθιστους χώρους και τοποθεσίες που λειτουργούν ως περάσματα σε σε όλη την πόλη. Ο εκθεσιακός χώρος θα παρουσιάσει δώδεκα δουλειές. Σε περίπτωση προσωρινών site specific έργων στο δημόσιο χώρο αυτά θα παρουσιαστούν επίσης σε μορφή κινηματογραφική (βίντεο/ήχος) κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Ένα μικρό ποσό για την παραγωγή ή κάποια άλλη οικονομική υποστήριξη ίσως δοθούν, αλλά αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο στην επόμενη φάση. Προσφέρουμε ωστόσο τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της έκθεσης, επιμελητική και καλλιτεχνική διεκπεραίωση, μαζί με μία σημαντική καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο κοινό.

Η έκθεση διερευνά και επιθυμεί να καλλιεργήσει τη σύνδεση και την ανταλλαγή ανάμεσα σε νέους καλλιτέχνες και νέους δημιουργικούς επαγγελματίες που ζουν σε Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο και Γαλλία. Δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό Μεσογειακό δίκτυο καλλιτεχνών, που ασχολείται με την επικοινωνία μέσω του σώματος και της τεχνολογίας, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε την συνείδηση, τη φροντίδα και για τους δημόσιους χώρους αναλογιζόμενοι απ’ την αρχή τις πολιτιστικές, τις πολιτικές διαστάσεις της Μεσογείου.

Για να δηλώσετε συμμετοχή αποστείλετε ένα e-mail στη διεύθυνση opencallmb@dropsofbreath.com (χωρίς κενά) με τα εξής συνημμένα:

  1. Ένα σύντομο βιογραφικό,
  2. Πορτφόλιο ή (links με) δείγμα(τα) της δουλειάς σας
  3. Απαντημένες τις ακόλουθες ερωτήσεις (pdf)

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.

Τέλος υποβολής αιτήσεων: 25 Οκτωβρίου 2015

Ερωτηματολόγιο:

  1. Εκτός από έκθεση, το Mediterranean Bodies, είναι ένας διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών ανά τη Μεσόγειο. Ποια πιστεύετε ότι είναι η αξία για εσάς ως καλλιτέχνη να συμμετέχετε σε αυτό το καλλιτεχνικό δίκτυο;
  2. Περιγράψτε την ιδέα/έμπνευσή σας που μπορεί θα αποτελέσει σημείο αφετηρίας για μία συνεργατική δουλειά.
  3. Πώς περιμένετε να ανανπτυχθεί η καλλιτεχνική συνεργασία κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας;

 

© 2020 eetf.uowm.gr