Συμμετοχή στην Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Φλώρινας, σε συνεργασία με το εργαστήριο Performance Art του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζουν το έργο περφόρμανς για κάμερα «…but he loves me» της Νάσιας Καρατσιράκη, φοιτήτριας του Τμήματος.
Η συγκεκριμένη performance σχετίζεται με το τρίτο στάδιο του κύκλου της ενδοοικογενειακής βίας στο οποίο ο δράστης δείχνει τη μεταμέλειά του και δίνει υποσχέσεις για αλλαγή χωρίς ν’ αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του, κατηγορώντας ταυτόχρονα το θύμα για τη βιαιότητα που επέδειξε. Έτσι η γυναίκα θυματοποιείται ενώ παράλληλα επιλέγει την τρυφερή εικόνα ως «πραγματικό» εαυτό του θύτη, εγκλωβισμένη σ’ έναν φαύλο κύκλο βίας. Το έργο μιλά για τις γυναίκες που σχολιάστηκαν για την αδυναμία τους ν’ αντιδράσουν, γι’ αυτές που έχασαν την αίσθηση του χρόνου κάνοντας υπομονή και ελπίζοντας πως με την αγάπη και τη στοργή τους θα καταφέρουν να αλλάξουν το σύντροφό τους, γι’ αυτές που έπνιξαν τα συναισθήματα τους με πόνο και αίμα, και γι’ αυτές που μίσησαν τον εαυτό τους και αποφεύγουν να κοιταχτούν στον καθρέφτη από ντροπή και ενοχές.
Στο έργο αποκαλύπτεται η συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας που βρίσκεται σε μια κακοποιητική σχέση μέσω της δράσης της περφόρμερ στη διάρκεια μιας καθημερινής πράξης, όπως είναι το πλύσιμο των ρούχων και μέσω της ταύτισης του αντικειμένου (ρούχου) και του ανθρώπου (θύματος).
Το έργο θα είναι διαθέσιμο για θέαση στις 25 Νοεμβρίου στη διεύθυνση: https://vimeo.com/482800700
Συντελεστές έργου: Καρατσιράκη Αθανασία (performance, σύλληψη, σκηνοθεσία), Βουτσά Μαρίνα, Κομματάς Κλεάνθης (κάμερα), Παυλίδης Στάθης (μοντάζ), Πατλαμάζογλου Στέργιος (ήχος), Καρατσιράκη Αθανασία , Μπουντώνα Ιωάννα (οργάνωση παραγωγής), Αγγελική Αυγητίδου (σύμβουλος καθηγήτρια).

περφόρμανς για κάμερα Ν. Καρατσιράκη

Καρατσιράκη Νάσια

© 2020 eetf.uowm.gr