Συμμετοχή του ΤΕΕΤ στις Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας σε μία πρωτότυπη δράση που συμπεριελάμβανε ξενάγηση σε μνημεία της Φλώρινας από την αρχαιολόγο Ελπινίκη Ναούμ σε συνδυασμό με performance  των φοιτητριών και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών υπό το συντονισμό της Αγγελικής Αυγητίδου, επίκουρης καθηγήτριας. Το πλαίσιο για την πραγματοποίηση της δράσης ήταν οι Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που γιορταζόταν για όλη την Ευρώπη στις 22-24 Σεπτεμβρίου.

Για τη Σχολή Καλών Τεχνών είναι η δεύτερη φορά που μέσω του φεστιβάλ Perφorm δημιουργείται μία διαδρομή με δράσεις στο δημόσιο χώρο, η οποία αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου, διαντιδρώντας με τις ειδικές συνθήκες του τόπου και προτείνοντας μία διαφορετική εμπειρία της καθημερινότητας. Οι συμμετέχοντες μετά από συζήτηση με την αρχαιολόγο, συναντήσεις και δοκιμές και υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους προετοίμασαν δύο ομαδικές και μία ατομική δράση που διεξήχθηκαν πριν και παράλληλα με τη ξενάγηση.

Ο χώρος του Λουτρού (χαμάμ) ως χώρος ανάπαυλας, συνάντησης, απόλαυσης και ιδιαίτερων συζητήσεων όπως και οι απεικονίσεις αντίστοιχων χώρων στους πίνακες της εποχής του Ρομαντισμού αποτέλεσαν τα σημεία εκκίνησης για την δημιουργία της πρώτης performance. Στο κτίριο του Πέιου, η performance είχε στόχο να σχολιάσει το πως η πληθώρα των ειδικών, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, ιστορικών κλπ., καταγράφει, τεκμηριώνει αλλά και αξιολογεί το παρελθόν, αξιολόγηση που έχει επιπτώσεις στη διατήρηση του αλλά και στη θέση που κατέχει στην ταυτότητα μας. Ανάμεσα στους δύο χώρους μετακινούταν η Αριάδνη Πεδιωτάκη η οποία μετέφερε και εναπόθεσε χώμα από τον ένα τόπο στον άλλο. Συμμετείχαν ακόμη οι φοιτητές και φοιτήτριες Αφροδίτη Δάφνου, Μαρία Ζούρου, Θανάσης Μπαμπάνης, Νάνσυ Παπαδοπούλου και Μαργαρίτα Τσουλουχά (ομάδα DDT). Στο ηχητικό κομμάτι συμμετείχε η Βίκυ Βασιλείου.

© 2020 eetf.uowm.gr