Συμμετοχή φοιτητών στην αρχαιολογική ημερίδα “Το ψηφιδωτό του Κάστρου”

Το Εργαστήριο Εκκλησιαστικών Τεχνών της Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τους φοιτητές Μαρία Λαγού, Χαράλαμπο Μαργαρίτη και Κωνσταντίνο Κορωναίο, συμμετείχε με εισήγηση και βιωματικό Εργαστήρι, στην αρχαιολογική ημερίδα με θέμα “Το ψηφιδωτό του Κάστρου: η αποκάλυψη, η συντήρηση, η προστασία και η ανάδειξή του”, που πραγματοποιήθηκε στην  αίθουσα πολιτισμού της Καισαρειάς Κοζάνης, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Κοινό των Ελιμιωτών.

Στόχος της ημερίδας, να γνωρίσει ο κόσμος το μεγάλο επιδαπέδιο ψηφιδωτό που έχει βρεθεί στο Κάστρο της Καισάρειας όπου χρονολογείτε γύρο στον 5ο με 6ο μ.Χ αιώνα. Κατά την διάρκεια των ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, η πόλη της Καισάρειας ήταν άρτια οχυρωμένη ανεξάρτητη και αυτόνομη πολιτεία, με μεγάλη άνθιση και ακμή.

Οι εισηγητές της ημερίδας ήταν, ο Ζήνων Παπαδόπουλος δικηγόρος, όπου έκανε μια ιστορική επισκόπηση του αρχαίου και νέου οικισμού της Καισάρειας.
Η Δρ. Αρετή Χονδρογιάννη, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης, παρουσίασε την ενδιαφέρουσα αρχαιολογική έρευνα στην παραλίμνια περιοχή της Καισάρειας.
Η κα Παναγιώτα Ασημακοπούλου – Ατζακά, καθηγήτρια του ΑΠΘ στο Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών όπου μίλησε για τα ψηφιδωτά δάπεδα της αρχαιότητας.
Η Δρ. Μαρίζα Τσιάπαλη, προϊσταμένη της ΕΦΑ Περ. Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε ξεχωριστά το ψηφιδωτό του Παλαιόκαστρου της Καισάρειας.
Ο Δρ. Δημήτριος Μυλωνάς, Δρ Κλασσικής Αρχαιολογίας που παρουσίασε τους τρόπους ανάδειξης και προβολής των πολιτιστικών πόρων και η κα Μαρία Λαγού εκπαιδευτικός της Μέσης Εκπαίδευσης και φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, που ανέπτυξε την τεχνική του ψηφιδωτού.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις το κοινό μπορούσε να συμμετέχει στο βιωματικό εργαστήριο για την κατασκευή ενός μικρού ψηφιδωτού. Σκοπός του εργαστηρίου, ήταν να γνωρίσει το κοινό την τεχνική του ψηφιδωτού, τα στάδια που περιλαμβάνει, τα υλικά που χρειάζονται, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κ.α. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει σχέδια ψηφιδογράφησης, να κόψει την πέτρα και να κολλήσει ψηφίδες ώστε να δημιουργήσει το δικό του ψηφιδωτό. Η πετυχημένη εκδήλωση τελείωσε με περιήγηση στον χώρο του Παλαιοκάστρου της Καισαρειάς.

Eπίκουρος καθηγητής Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δημοσθένης Αβραμίδης

© 2020 eetf.uowm.gr