«ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΣΤΟΥ» Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 Εγκαίνια έκθεσης 30 νέων καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με εκθέματα εμπνευσμένα από την νόσο (συντονισμός Μαρί Θεοφίλου – Νικολέτα Τσαντίκη) Παλαιό Δημοτικό Αμυνταίου

βγ0ντζας αφισα μαστου  μπλιουμης μαστος

Αφίσα Γιάννης Βγότζας . Ο Γιάννης Βγότζας προπτυχιακός καλλιτέχνης πραγματώνει το συμβολο των ακρωτηριασμών και της προσθετικότητας  σωμάτων  ως υπαινιγμό της τομής στην αφίσα-λογότυπο.  Έργο του Θανάση Μπλιούμη.  Ο Θανάσης Μπλιούμης επι πτυχίω καλλιτέχνης με την κατά συρροή εγκατάλειψη φωτογραφιών  αντρικών και γυναικείων μαστών προκαλεί την εκφραστική σιωπή της απώλειας, του ξεριζώματος «Αποκοπή»

«ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΣΤΟΥ»

Ο μαστός. Το στήθος της γυναίκας. Το σύμβολο της μητρότητας, της ανατροφής, της καρποφορίας, της θηλυκότητας, της στοργής και του ερωτισμού. Αδένες και μυς που μόνο στο σώμα μιας γυναίκας έχουν αξία, νόημα και μια βαρύτητα η οποία πιθανώς να βρίσκει μια αντιστοιχία στον φαλλό του αρσενικού.

Οι συμμετοχές των καλλιτεχνών στην εκδήλωση για τον Καρκίνο του μαστού, συγκροτούν ένα εικαστικό γεγονός, κατά το οποίο επιχειρούν να μιλήσουν και να σχολιάσουν από διαφορετικές σκοπιές, τη σχέση του «συμβόλου» του μαστού με την έννοια της γυναίκας και τις ποικίλες θέσεις, απαιτήσεις και προσδοκίες στις οποίες υποβλήθηκε, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.

Ο καρκίνος του μαστού οδηγεί τις περισσότερες φορές, στον ακρωτηριασμό του. Έναν πολύ βαρύτερο και τραγικότερο, πιθανά, ακρωτηριασμό σε σχέση με αυτόν του χεριού, ποδιού, κτλ. Κουβαλώντας τόσους δυνατούς συμβολισμούς όπως προαναφέρθηκε, ο μαστός, είναι επόμενο να επιφέρει αντίστοιχες στενάχωρες συνέπειες με την απώλεια του. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί και η αντίθετη οπτική. Ίσως η αισθητική του να είναι υπερεκτιμημένη στην εποχή μας. Μπορούμε να παρατηρήσουμε την ισχύ ενός τέτοιου ισχυρισμού, αν συγκρίνουμε  ιθαγενείς φυλές για παράδειγμα με τις δικές μας κοινωνίες και κοινωνικές συμβάσεις. Σε διαφορετικά μέρη στο κόσμο, ο μαστός αντιμετωπίζεται καθαρά και μόνο για τον πρακτικό θηλασμό ενός ή περισσότερων  βρεφών. Η αποκοπή του ενός τμήματος του στήθους μιας γυναίκας δεν θα έπρεπε να αποτελεί τεκμήριο για μια πιθανή κοινωνική και ψυχολογική υποβίβαση της. Ειδικά σε μια εποχή όπου, ακόμα και υπό υγιείς συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα και η θέληση, μεγέθυνσης ή μείωσης του όγκου των γαλακτοφόρων αδένων.

Σίγουρα είναι ένα πλήγμα, μα δεν είναι και τόσο διαφορετικό από τα άλλα. Σίγουρα ο μαστός εμπεριέχει διαχρονικούς και –ενδεχομένως- καθολικούς συμβολισμούς, μα η ζωή συνεχίζεται. Η φύση πάντα βρίσκει τον τρόπο να επικρατήσει. Η δύναμη της προσαρμοστικότητας μας είναι ένα από τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου.

Ανδρεοσόπουλος Δημήτρης

για λογαριασμό της ομάδας συντονονισμού της έκθεσης

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ» για την εκδήλωση «ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΜΗΝΑΣ ΜΑΣΤΟΥ»

 

 

Ο μήνας Οκτώβρης είναι παγκόσμια αφιερωμένος στην υγεία του μαστού και συνοδεύεται από πλήθος εκδηλώσεων , με σκοπό την αφύπνιση των γυναικών για τη σπουδαιότητα της πρόληψης. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων  «Μαζί για τη Ζωή » που είναι ο μοναδικός Σύλλογος Καρκινοπαθών στην Π.Ε. Φλώρινας , συμμετέχει ενεργά και πραγματοποιεί  σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου, το  3ικαστικό εργαστήρι της σχολής καλών Τεχνών Φλώρινας και την υποστήριξη του Δήμου Αμυνταίου, της ΔΗΚΕΑ και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, τις παρακάτω δράσεις το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015:

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 

 

19:00μμ Παλαιό πρώτο δημοτικό σχολείο Αμυνταίου:

 

–       Εγκαίνια έκθεσης των 30 καλλιτεχνών   της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με εκθέματα εμπνευσμένα από την νόσο (συντονισμός Μαρι Θεοφίλου Νικολέτα Τσαντίκη)

–             Περί Ανθρωπίνων – περφόρμανς του Δημήτρη Ανδρεοσόπουλου, ο οποίος με αφορμή την νόσο και τον δυνητικό ξεριζωμό/αποκοπή ενός σημείου του σώματος μας – στη προκειμένη περίπτωση τον μαστό της Γυναίκας- σχολιάζει και επεκτείνει αυτές τις συνθήκες και έννοιες με έναν πιο μεταφορικό τρόπο. Με ιδεολογικό πυρήνα, την καθολικότητα του ανθρώπου και τον ψυχισμό/ανάγκες/δικαιώματα του πέραν διακρίσεων σε οποιοδήποτε επίπεδο, καθώς και την υποστήριξη που οφείλουμε να παρέχουμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά στον  συνάνθρωπο μας. “Χορεύοντας” ανάμεσα σε όρια οροσηματικά και παράλληλα ασήμαντα, προσεγγίζοντας  την βαθύτερη φύση του, τι εστι να είσαι άνθρωπος. Σχολιάζοντας ένα σημείο μα αγγίζοντας όλες τις πτυχές περί Ανθρωπίνων συνθηκών, εσωτερικών και εξωτερικών.

–       Τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου θα διανέμουν  ΔΩΡΕΑΝ έντυπο ενημερωτικό υλικό, ροζ κορδελακια   και κάρτες –ημερολόγιο με σύνθημα «Εσύ πότε έχεις ραντεβού με την πρόληψη»

–       20:30μμ θα πραγματοποιηθεί συμβολικός φωτισμός του σχολείου σε ροζ αποχρώσεις, στέλνοντας το πανανθρώπινο μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

 

21:00μμ Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου:

 

–         Πραγματοποίηση συναυλίας. Η ερμηνεύτρια Ρινιώ Κουρδάκη και ο πιανίστας Μπιλιλής Θανάσης μέσα από το  σπουδαίο έργο του Μάνου Χατζηδάκη στέλνουν  μηνύματα αισιοδοξίας και συμπαράστασης.

–             Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα προσφερθούν  εδέσματα και κρασί της περιοχής.

© 2020 eetf.uowm.gr