Οι εργασίες του Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου “Με αφορμή το παρελθόν: σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους” 2016

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θερινού εικαστικού εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» που διοργανώθηκε από 30 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης  και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Οι συμμετέχοντες/ουσες και ήρθαν σε επαφή με την αρχαία και σύγχρονη Αιανή και δημιούργησαν έργα, τα οποία εμπνεύστηκαν από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου αλλά και από το φυσικό περιβάλλον της Αιανής και με ειδικό θέμα του Εργαστηρίου για το 2016: «Σπόροι και φυτά, άνθη και καρποί». Αφορμή για το θέμα ήταν η έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: «Φυτά και Πολιτισμός: σπόροι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης», δάνειο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελείται από 25 ταμπλώ – εθνικές συμμετοχές 11 ευρωπαϊκών χωρών, για την παραγωγή των οποίων συνεργάστηκε ένα δίκτυο επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων με τον συντονισμό του Εργαστηρίου Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μοντένα (Ιταλία) με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των φυτών στην συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά συμπόσια και εικαστικά εργαστήρια που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από το 2011, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και έχοντας την ευκαιρία με τις εμπειρίες αυτές να ανατροφοδοτήσουν το εικαστικό τους έργο. Στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο του 2016 συμμετείχαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ  Ίρις Κολλιδά, Μίνα Κουζούνη, Μαρία Λαγού, Χάρης Μαργαρίτης, Ηλίας Μπάρκαλης και Σεβαστή Πέσχου και η ειδική επιστήμων και υποψήφια διδάκτωρ του ΤΕΕΤ  Έλενα Εφέογλου.

Οι συμμετέχουσες/οντες στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αιανής από την αρχαιολόγο Αγγελική Αποστολίδου, να παρακολουθήσουν εισηγήσεις για ειδικούς τομείς της αρχαιολογικής έρευνας από τους αρχαιολόγους Γιώργο Καζαντζή (ζωοαρχαιολογικές εργασίες), Χαρά Στυλιανάκου (αρχαιοβοτανικές εργασίες), Θεοφανία Τσεμπερά (ανθρωπολογικές εργασίες), Πασχάλη Τούνα και Σόνια Κούτσιανου (καταγραφή αρχαιολογικού, ανασκαφικού υλικού). Ενημερώθηκαν, επίσης, από τους συντηρητές του Μουσείου για τις εργασίες της συντήρησης.

Οι συμμετέχουσες/οντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το προσωπικό του Μουσείου και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, την αρχαιολόγο Δήμητρα Θεοδώρου καθώς και με τον ψηφοθέτη Γρηγόρη Τζιαναμπέτη που είχε την ευθύνη του εργαστηρίου του ψηφιδωτού που διεξαγόταν τις ίδιες μέρες. Επίσης, ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό, αλλά και με επισκέπτες του μουσείου που έδειξαν ενδιαφέρον για τα εικαστικά έργα που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του εικαστικού εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 ημερίδα με θέμα: «Η διαχείριση του παρελθόντος», στην οποία παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικές με θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητήματα που αφορούν τη σχέση της κοινότητας με την αρχαιολογική δράση και τη λειτουργία του μουσείου στην περιοχή, μουσειολογικές και μουσειοπαιδαγωγικές πρακτικές, καθώς και θέματα πρόσληψης της γνώσης για το παρελθόν, ειδικότερα στο πεδίο της καλλιτεχνικής  δημιουργίας.

Τα έργα που προέκυψαν με τις ποικίλες και ιδιαίτερες αναφορές τους στο ειδικό θέμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν και θα εκτεθούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της πανσελήνου στις 18 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Η εμπειρία του εργαστηρίου λειτουργεί σε επίπεδο εκπαιδευτικό, αλλά και τροφοδοτεί δημιουργικά το έργο των φοιτητών και φοιτητριών.

Οφείλουμε ευχαριστίες στην προϊσταμένη της Εφορείας, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, στην αρχαιολόγο Δήμητρα Θεοδώρου, στον τεχνικό Κων/νο Μύρο, καθώς και στην αρχαιολόγο Παρασκευή Ευαγγέλογλου μέλος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας. Επίσης, στο προσωπικό του Μουσείου, γιατί για άλλη μια χρονιά η διοργάνωση από τους υπεύθυνους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής ήταν υποδειγματική και η φιλοξενία εξαιρετικά θερμή.

Συντονισμός Εργαστηρίου: Ζωή Γοδόση, Επικ. καθηγήτρια ΤΕΕΤ, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Φωτογραφίες: Αρχείο Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, Έλενα Εφέογλου, Μαρία Λαγού, Ίρις Κολλιδά.

Βιντεοσκόπηση ημερίδας: Έλενα Εφέογλου. Φωτογραφική κάλυψη ημερίδας: Μαρία Λαγού. Γραμματεία ημερίδας, σχεδιασμός αφίσας: Ίρις Κολλιδά. Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Μύρος.

 

© 2020 eetf.uowm.gr