H έκθεση που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στο Συνεδριακό Κέντρο στους Δελφούς, με τίτλο Ετόλμησα να υμνήσω… σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη παρουσιάστηκε το συνεργατικό έργο των Χρήστου Τσώτσου και Χάρη Κοντοσφύρη και δεκαοχτώ νέων καλλιτεχνών:
« Προς τι όλη τούτη η μάχη; Σώπα! Οι πολεμιστές ποτέ δε ρωτούνε!»
Μικτή τεχνική, μεταβλητές διαστάσεις, εγκατάσταση
Συνεργατικό έργο των Χρήστου Τσώτσου και Χάρη Κοντοσφύρη με νέους καλλιτέχνες από την Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
Νίκος Βουτσελάς-Αφροδίτη Γκρίζη-Μαρία Δήμογλου- Κων/νος Δρούκας-Μαρία Ζαρείφη-Θεώνη-Κατερίνα Καρούλια-Μανώλης Κούκκος –Αθανάσιος Μπλιούμης- Δήμητρα Μπαϊρακτάρη- Κυριάκος Μπουρνιάς- Γεώργιος Πανταζής-Ειρήνη Πουλιάση -Γιάννης Ρόμπολας -Άννα-Μαρία Σαμαρά -Χριστίνα Τζάνη-Γεώργιος Φανάρας -Ειρήνη Φουντουραδάκη.
Στην έκθεση συμμετείχε παράλληλα και ο Αργύρης Ρήμος με το έργο της προμετωπίδας
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2014
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- 150 χρόνια από τη γέννησή του
( 1864-2014)
“Ετόλμησα να υμνήσω…“
Έκθεση με λατρευτικές απεικονίσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου σε έργα τέχνης, αντικείμενα και λαϊκά καλλιτεχνήματα της εποχής
Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης
Εγκαίνια : Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου στις 12.00
Διάρκεια: 21/12/2014-30/01/2015
Η μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου έχει κατά καιρούς εμπνεύσει εικαστικούς καλλιτέχνες και χαράκτες, έχει αποτυπωθεί σε χρηστικά και μη αντικείμενα, σε υφαντά, λαϊκές λιθογραφίες καθώς και σε άλλα είδη τέχνης.
Το πολύ ενδιαφέρον αυτό υλικό παρουσιάζεται σε έκθεση που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στο Συνεδριακό Κέντρο στους Δελφούς, με τίτλο Ετόλμησα να υμνήσω… σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη.
Η έκθεση επικεντρώνεται στις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθέριου Βενιζέλου μέσα από ποικίλα τεκμήρια και εκθέματα, όπως επιστολές, ποιήματα, μετάλλια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, κεντήματα, ενθυμήματα, εργόχειρα, φωτογραφίες χαρακτικά και σύγχρονα έργα τέχνης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εμφανίζεται ως «Ζευς Ελευθέριος», ως νέος Οδυσσέας, ως Ηνίοχος- Ήλιος, ως Ηρακλής και Λεωνίδας και ως λαϊκός ήρωας, φουστανελάς.
Παράλληλα παρουσιάζεται ανέκδοτο, χειρόγραφο και έντυπο, υλικό, στο οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναφέρεται ως ο “Μέγιστος των Ελλήνων”, “Γίγας”, “Πολυμήχανος”, “Ο Προστάτης του Γένους μας”, ο “Πανελλήνιος Πόθος”, “Θρίαμβος του Ελληνισμού”, “Ο Θεοπρόβλητος αρχηγός” , “Τρισμέγιστος Εθνάρχης”, “Ο Λατρευτός” κ.ά.
Τα εκθέματα προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τη συλλογή Νικήτα και Ευαγγελίας Σταυρινάκη, την Συλλογή της Alpha Bank, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής , Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας ,ΠΔΜ καθώς και από διάφορες ιδιωτικές συλλογές και Μουσεία.
Από το Γραφείο Τύπου του Ε.Π.Κε.Δ.
Φωτογραφικό υλικό από το στήσιμο της έκθεσης στους Φλώρους Εικαστικούς