Εργαστήριο Χαρακτικής και Έντυπης Τέχνης – Διάλεξη του Συλλέκτη Χαρακτικής ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Print

 

Σύντομο CV:
Ο Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο 1958 και κατέχει από το 2013 έως σήμερα τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ). Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου είναι Διδάκτωρ Αναλογιστικής Επιστήμης (Actuarial Science) του City University του Λονδίνου. Κατέχει ακόμα Master of Science στη Στατιστική από το London School of Economics (LSE) του University of London, ενώ το πρώτο του πτυχίο ήταν στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.
Μετά την αρχική ενασχόλησή του με την ασφαλιστική εταιρία Prudential και την εξαετή παραμονή του στο Λονδίνο, επέστρεψε στην Ελλάδα και από τις αρχές του 1990 είναι διευθυντικό στέλεχος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στις εταιρίες Helvetia Life (1990-1997) και Allianz Ελλάδος (1997-2012). Αυτά τα 25 χρόνια έχει μακρά εμπειρία σε όλο το φάσμα των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων σε τομείς τεχνικούς, οικονομικούς και διοικητικούς κατέχοντας την τελευταία 20ετία τις θέσεις του Διευθυντή Αναλογισμού, Αντασφαλειών και Ομαδικών Ασφαλίσεων.
Διετέλεσε επίσης Πανεπιστημιακός διδάσκοντας εννέα έτη (1989-1998) με σύμβαση Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς με καθήκοντα διδασκαλίας επτά ασφαλιστικών και αναλογιστικών μαθημάτων.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια και συμπόσια και έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης συγγράψει άρθρα σε οικονομικά και ασφαλιστικά περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ασφαλιστική και Αναλογιστική Επιστήμη, που οργανώθηκαν από επαγγελματικούς και ακαδημαϊκούς φορείς καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποφοίτους Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες που σπουδάζουν στο Βερολίνο.
Η βιογραφία του Γιάννη Παπακωνσταντίνου συμπεριλαμβάνεται στην εγκυκλοπαίδεια προσωπικοτήτων Who is Who (Greek edition) του ελβετικού εκδοτικού οίκου Hübners.
Παράλληλα, τα τελευταία 8,5 χρόνια (από τον Σεπτέμβριο 2006 έως και τον Φεβρουάριο 2015) ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ στα Φηρά Σαντορίνης, διοργανώνοντας κάθε Αύγουστο (επί οκτώ συνεχή χρόνια) το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, που φιλοξενεί κυρίως συναυλίες και εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά και ορισμένες θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό. Η αγάπη του για τον πολιτισμό αλλά και για την Σαντορίνη, από όπου κατάγεται η σύζυγός του Μαρία, τον ώθησε στο να προσφέρει αφιλοκερδώς στην παραγωγή πολιτισμού στη Σαντορίνη, αναβαθμίζοντας και καθιερώνοντας πλέον το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ως θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών όσο και των μόνιμων κατοίκων του νησιού.
Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες χαρακτικών έργων τέχνης στην Ελλάδα, αφού η χαρακτική είναι η μεγάλη του αγάπη. H Συλλογή Χαρακτικής Γιάννη Παπακωνσταντίνου είναι μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται εδώ και 22 χρόνια με βασικό σκεπτικό να καλύψει χρονολογικά και ιστορικά τη διαδρομή των τελευταίων δύο αιώνων της νεοελληνικής χαρακτικής. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1.160 έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και λινόλαια) νεοελληνικής χαρακτικής από 260 Έλληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους, γλύπτες) του 19ου και του 20ού αιώνα. Ο στόχος του συλλέκτη είναι να επαυξήσει και να πολλαπλασιάσει τα έργα της συλλογής του. Το όραμά του είναι να δημιουργήσει μία από τις αρτιότερες και μεγαλύτερες συλλογές νεοελληνικής χαρακτικής του τόπου μας.
Απρίλιος 2015

 

Διάλεξη του Συλλέκτη Χαρακτικής ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ομιλία: Το Πάθος της Τέχνης ή η Τέχνη του Πάθους – Η Τέχνη του Συλλέγειν και ο Συλλέκτης Έργων Τέχνης

Παρουσίαση: Δύο Αιώνες Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Γιάννη Παπακωνσταντίνου

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 (13:30 – 15:30, αίθουσα “Μεγαλέξαντρος”, Τ.Ε.Ε.Τ.Φ.)

© 2020 eetf.uowm.gr