Η διάλεξη γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης, Από την Τέχνη της Αρχαιότητας στη Μεσαιωνική Τέχνη – (5ο εξάμηνο, διδάσκουσα Ζωή Γοδόση) και απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος.
Η πρόσληψη του σώματος και απόδοσή του στην πρώιμη χριστιανική τέχνη
Κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας παρακολουθούμε ευρείες αλλαγές στις αντιλήψεις γύρω από τη γυμνότητα και το σώμα, ως αποτέλεσμα διαφόρων θρησκευτικών διδασκαλιών τόσο του χριστιανισμού όσο και της ειδωλολατρίας, αλλά και την απήχησή τους στην απόδοση του σώματος στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Μετά από μια σύντομη αναδρομή στην αρχαία ελληνική τέχνη θα προσπαθήσουμε, ακολουθώντας τις απόψεις που διατυπώθηκαν τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αλλά και αξιοποιώντας τις πληροφορίες που μας προσφέρουν τα έργα τέχνης, που έχουν διασωθεί, να διερευνήσουμε την καταλυτική επίδραση του χριστιανισμού και τη σταδιακή μεταβολή και διαφοροποίηση των απόψεων για το ανθρώπινο σώμα, τη φροντίδα του και ιδίως την εικαστική απόδοση του γυμνού σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, στο πλαίσιο της ρωμαϊκής και στη συνέχεια βυζαντινής αυτοκρατορίας και κυρίως την περίοδο της εξάπλωσης και εδραίωσης της νέας θρησκείας.
Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το1998 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών με ειδίκευση στη βυζαντινή αρχαιολογία. Το 2004 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Το καθολικό της Αγίας Παρασκευής και ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σαμαρίνα Γρεβενών» και αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Πήρε μέρος σε ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη, στην Καστοριά και στη Φλώρινα (Πρέσπες, Παναγία Πορφύρα). Για πέντε χρόνια εργάστηκε στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα συνεργαζόμενος με τους καθηγητές Γ. Βελένη, Μ. Καμπούρη και Α. Μέντζο. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται στο «Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας» του Εμμανουήλ Κριαρά. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά με θέματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη του για τις παλαιολόγειες τοιχογραφίες (14ος αι) του ναού του Προφήτη Ηλία στη Θεσσαλονίκη.