Το εργαστήριο Ψηφιακών Τεχνών -στο πλαίσιο του μαθήματος Ηχητικό Σχεδιασμός σε Οπτικοακουστικές Εφαρμογές ΙΙ- σας προσκαλεί στη διάλεξη «Oπτικοακουστικά μέσα στις παραστατικές τέχνες και πολυμεσικές μεθοδολογίες στην εκπαίδευση» των Βασίλη Τζαβάρα και Ερατώ Τζαβάρα (GNOUS!)
την Τετάρτη 13 Απριλίου ώρα 15.00.
Η διάλεξη θα γίνει μέσω zoom στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://zoom.us/my/uowm.eetf5
O Βασίλης Τζαβάρας (μουσικός, εκπαιδευτικός) και η Ερατώ Τζαβάρα (video artist) συνεργάζονται πάνω από 10 χρόνια στον τομέα των παραστατικών τεχνών στην οπτικοακουστική επένδυση παραστάσεων (θέατρο, χορός). Στην παρουσίαση αυτή, μέσα από ποικίλα παραδείγματα από τις κοινές τους δουλειές στα εκπαιδευτικά, σε θεατρικές παραστάσεις και αυτοσχεδιαστικά οπτικοακουστικά live, θα συζητήσουν σχετικά με την πολυμεσική μεθοδολογία και τις δυνανότητες που ανοίγει ο διάλογος μεταξύ ήχου και εικόνας σε διαφορετικά περιβάλλοντα (επί σκηνής, στη σχολική τάξη, στο δημόσιο χώρο).
To 2013 ίδρυσαν με τον Μιχάλη Μοσχούτη (μουσικός, εκπαιδευτικός) την εκπαιδευτική/καλλιτεχνική ομάδα GNOUS! με στόχο το σχεδιασμό και διεξαγωγή καινοτόμων εκπαιδευτικών οπτικοακουστικών προγραμμάτων για συμμετέχοντες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων. Η διαδραστική οπτικοακουστική παράσταση της ομάδας, “ΧΡΑΤΣ ΜΠΑΜ!”, σχεδιασμένη για παιδιά 1ης-3ης Δημοτικού παρουσιάστηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (2013-2015) και παρουσιάστηκε στη Lille στα πλαίσια του Big Bang Festival. Το σχολικό πρόγραμμα “Το Τοπίο μου σε Ήχους”, το οποίο καλεί τα παιδιά να καταγράψουν και να αποτυπώσουν το περιβάλλον τους με οπτικοακουστικά μέσα διεξήχθη επιτυχώς για 2 χρόνια μεταξύ 2014 και 2016 στην Αθήνα και εκτός, προτείνοντας μία πειραματική μεθοδολογία στη χρήση του field recording και των scores. Η ομάδα αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Reading και το Πανεπιστήμιο του Limerick σε πολύχρωνο πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας που χρησιμοποιεί avant garde τεχνικές αυτοσχεδιασμού και scores των μέσων του 20ου αιώνα για την κριτική ανάλυση του graphic user interface και της σχέσης μας με τις ψηφιακές συσκευές. Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος μιας μετατόπισης ενδιαφέροντος της ομάδας στη σωματικότητα και τη χρήση αναλογικών μέσων, ειδικά λόγω των συνθηκών εκμάθησης στα σχολεία και εκτός εν μέσω πανδημίας.
Παράλληλα με την δραστηριοποίησή τους στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι Βασίλης και Ερατώ Τζαβάρα δραστηριοποιούνται ατομικά και σαν ντουέτο σε πληθώρα παραστατικών πρότζεκτ εντός και εκτός Ελλάδας. Έχουν εργαστεί από κοινού στον μουσικό και οπτικό σχεδιασμό/σύνθεση στις εξής παραστάσεις : Aomori πολυμεσική site specific performance, με επιχορήγηση του ΝΕΟΝ (Χρυσάνθη Μπαδέκα, Αθήνα, 2016), Το Απίθανο Ταξίδι (Άγγελος Φραντζής, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2016-2018), In a Gadda da Vida (Δημήτρης Τσιάμης, Bios, 2018), O Λάμπρος (Σοφία Μαραθάκη, 2019), Το Δάσος (Σοφία Μαραθάκη, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, 2021).