Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων – γ’ διαδρομή: έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη μεταξύ άλλων με συνεργατικό έργο ο Χάρης Κοντοσφύρης και ο Γιώργος Πανταζής ( επι πτυχίω καλλιτέχνης)

Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων - γ’ διαδρομή: έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Έργο: Χάρη Κοντοσφύρη και Γιώργου Πανταζή – O λόρδος Βύρωνας σε πρόγευμα με την Ωραία των Αθηνών

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016 16:32

Η Πινακοθήκη Χ. & Σ.  Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι ξεκίνησε από το 2005 έναν κύκλο εκθέσεων υπό τον τίτλο «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη», στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο εικαστικοί δημιουργοί εμπνέονται από το Μεσολόγγι, με στόχο να αποδώσουν εικαστικά την ατμόσφαιρα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης.

Η έκθεση με θέμα «Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων» – γ’ διαδρομή θα παρουσιαστεί στηΓκαλερί Ζουμπουλάκη από τις 16 έως 23 Ιανουαρίου 2016. Η ίδια έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στοΜεσολόγγι από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2015.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη έκθεση με ζωγραφικά έργα τους, αποτυπώνοντας ο καθένας μέσα από το προσωπικό του ύφος την πρωτοποριακή και πολυσύνθετη φυσιογνωμία του λόρδου Βύρωνα είναι οι Γιάννης Αδαμάκης , Μίλτος Γκολέμας, Χάρης Κοντοσφύρης, Τζένη Κωδωνίδου, Αχιλλέας Παπακώστας, Σοφία Παπακώστα, Μανώλης Χάρος.

Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου ιδρύθηκε σε ένα ανακαινισμένο οικοδόμημα του 1829, με σκοπό να στεγάσει τις συλλογές των ιδρυτών της, διαφυλάσσοντας έτσι τον ελληνικό πολιτισμό και αναπτύσσοντας την πολιτιστική δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια. Στην εννιάχρονη πολιτιστική διαδρομή της, η Πινακοθήκη διοργάνωσε σημαντικές Εκθέσεις με έργα των συλλογών της σ’ όλη την Ελλάδα σε συνεργασία  με συναφή ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς. Πέραν των μονίμων συλλογών, έχει φιλοξενήσει επιπλέον σημαντικές εκθέσεις από άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

 

Έργο: Χάρης Κοντοσφύρης (και Γιώργος Πανταζής) – O λόρδος Βύρωνας σε πρόγευμα με την Ωραία των Αθηνών – Mixed Media – 50 X 50 – Zoumboulakis Galleries

«Το Μεσολόγγι & ο λόρδος Βύρων» – γ’ διαδρομή

22 Μαρτίου 2015

Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ»

Oι Πίκτοι να και σήμερα τι θε ν’ αφήσουν χνάρια
περήφανα· ρημάγματα ναούς και Παρθενώνες,
που σεβαστήκαν Βάνδαλοι, Γότθοι, Τουρκιά κι αιώνες.
Ω της Αθήνας τα στερνά παντέρμα απομεινάρια!
Όσοι ν’ αρπάξουν σκέφτηκαν απ’ τη γαλάζια χώρα,
μοιάζει η καρδιά τους η στεγνή το στέρφο τους κεφάλι,
στους βράχους της πατρίδας τους που κόβουν τ’ ακρογιάλι.
Και, ωιμέ, προστάτες αχαμνοί μπρος στους βωμούς της τώρα,
να, τα παιδιά της, που ο καημός της μάνας τους σπαράζει
τα σίδερά τους νιώθοντας με πιο πικρό μαράζι.

Τώρα, το κρένει Βρετανός, ποιος το ‘λπιζε, στοχάσου,
πως η Αλβιόνα έχει χαρές στων Αθηνών το κλάμα.
Μα οι σκλάβοι κι αν τους σπάραξαν, ωιμέ! με τ’ όνομά σου,
μη στην Ευρώπη, είναι ντροπή, μην πεις το ανόσιο δράμα.
Η ρήγισσα του πέλαγου, η ελεύθερη η Αγγλία,
από τη ματωμένη τους πατρίδα να ξεσπά
τ’ απομεινάρια τα στερνά που ανθίζαν στα μνημεία.
Ναι, διαφεντεύτρα ευγενική που ο κόσμος αγαπά,
με χέρι στρίγγλας ρήμαξες συντρίμμια, που και χρόνια
και τύραννοι σεβάστηκαν, μ’ αγάπη ή ζηλοφθόνια.

Λ. Μπάυρον,
Τα τραγούδια του για την Ελλάδα,
μτφρ. Στέφανος Μύρτας

(http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C113/351/2363,8982)

Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. και Σ. Μοσχανδρέου, στο Μεσολόγγι, ξεκίνησε από το 2005 έναν κύκλο εκθέσεων υπό τον τίτλο «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη», στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο εικαστικοί δημιουργοί, εμπνέονται από την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, με στόχο να αποδώσουν εικαστικά, την ατμόσφαιρα και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης. Η Πινακοθήκη βρίσκεται σ’ ένα ανακαινισμένο οικοδόμημα του 1829. Πρωταρχικός στόχος των δημιουργών της, ήταν να στεγάσει τις συλλογές των ιδρυτών της, διαφυλάσσοντας έτσι τον ελληνικό πολιτισμό και αναπτύσσοντας παράλληλα την πολιτιστική δραστηριότητα, στην ελληνική περιφέρεια. Στην εννιάχρονη πολιτιστική διαδρομή της, η Πινακοθήκη διοργάνωσε σημαντικές Εκθέσεις με έργα των συλλογών της σ’ όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές, έχει φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις, από άλλες ιδιωτικές συλλογές και μουσεία.

o lordos bironas stin limnothalasa Harris Kondospyhris_sm

Η φετινή έκθεση με θέμα «Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων» – γ’ διαδρομή, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Ζουμπουλάκη και παρουσιάζεται από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου και στη συνέχεια στον χώρο της Αίθουσας Τέχνης Ζουμπουλάκη.

Δημιουργία εικόνας

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη έκθεση είναι οι: Γιάννης Αδαμάκης, Μίλτος Γκολέμας, Χάρης Κοντοσφύρης, Τζένη Κωδωνίδου, Σοφία Παπκώστα, Αχιλλέας Παπακώστας, Μανώλης Χάρος. Στα έργα τους αποτυπώνεται η πολυδιάστατη φυσιογνωμία του Λόρδου Βύρωνα, μέσα πάντα από το προσωπικό ύφος του κάθε εικαστικού.

 

Κατερίνα Χουζούρη

© 2020 eetf.uowm.gr