Ο Δρ Ούρεσης Τοντόροβιτς είναι καλλιτέχνης, θεωρητικός της Τέχνης, βυζαντινολόγος και αγιογράφος (
www.ouresis.com). Στο ερευνητικό του πεδίο συμπεριλαμβάνονται η φιλοσοφία και η θεολογία. Το 2012 υποστήριξε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο:
Ο διαχρονικός χαρακτήρας της ύστερης βυζαντινής ζωγραφικής: Ερμηνευτική προσέγγιση από τον Μυστρά έως τη Νέα Υόρκη (
The Diachronic Character of Late Byzantine Painting: The Hermeneutics of Vision from Mistra to New York)
. Τη διδακτορική του έρευνα έχουν συνδράμει το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας (2006), το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη (2007) και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (2008). Τη μεταδιδακτορική του έρευνα έχουν συνδράμει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Ωνάση (2013).
Κατέχει επίσης πτυχίο Θεολογίας από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ (2012), πτυχίο Παιδαγωγικής (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας (2006), δίπλωμα συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας (2005), Master καλών τεχνών (γλυπτική) από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας (2002), πτυχίο εικαστικών τεχνών (γλυπτική) από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας (2000), δίπλωμα σχεδίου της Σχολής Σχεδίου του Βελιγραδίου της Σερβίας (1996). Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις στην Αυστραλία και τη Σερβία, ενώ το 2009 το
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε μια από τις ατομικές του εκθέσεις, με τίτλο «Μυσταγωγία». Τον Ιούλιο του 2016 ανάμεσα σε λίγους άλλους σύγχρονους καλλιτέχνες κλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να παρουσιάσει την καλλιτεχνική του πορεία, καθώς και να παρουσιάσει την επιστημονική του δραστηριότητα. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τις μελέτες του που αφορούν στη Βυζαντινή και Μοντέρνα τέχνη. Έχει γράψει λήμματα για την καινούργια
Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια (Στρατηγικές Εκδόσεις). Μιλάει Αγγλικά, Ελληνικά και Σερβικά σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ χειρίζεται επίσης τα Περσικά και τα Ρωσικά. Η επαγγελματική του εμπειρία συμπεριλαμβάνει επίσης τους τομείς της συντήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς, της μετάφρασης και της διδασκαλίας. Από τον Μάρτιο του 2018 διδάσκει τη Βυζαντινή Αγιογραφία στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.