ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Πρόκειται για μια καινοτόμο, διαπολιτισμική και διακαλλιτεχνική δράση που θα διερευνήσει τις εικαστικές προεκτάσεις των μοτίβων της παραδοσιακής Λευκαδίτικης κεντητικής τέχνης, γνωστής ως «καρσάνικη βελονιά». Η δράση, που στοχεύει στη δημιουργική κατανόηση της παράδοσης από τη νέα γενιά, θα ολοκληρωθεί με συμπόσιο εικαστικών τεχνών, ανοιχτά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, έκθεση και έκδοση πολυτελούς λευκώματος-καταλόγου. Το καρσάνικο κέντημα είναι ένα ξεχωριστό είδος κεντητικής τέχνης, ιδιαίτερα λεπτό και φίνο, μετρημένο με μαθηματική ακρίβεια, που απαντάται στην Καρυά Λευκάδας. Αποτελεί σύλληψη και δημιουργία της Μαρίας Σταύρακα, μιας ανάπηρης στα χέρια γυναίκας, της επιλεγόμενης “Κουτσοχέρως”, τον 19ο αιώνα, που εξελίχθηκε σε σπάνια τέχνη από τις γυναίκες της Καρυάς Λευκάδας. Εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς το 2019 και ανήκει στην παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.

ΕΚΘΕΣΗ

Απευθύνεται σε εικαστικούς καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων (ζωγράφους, χαράκτες, γλύπτες, φωτογράφους, αρχιτέκτονες, κ.λ.π.), φοιτητές ή αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών ή μέλη του ΕΕΤΕ. Δεκτές όλες οι πρωτότυπες δουλειές, ανεξαρτήτως τεχνικής ή τεχνοτροπίας, που πέρα από την αυστηρή φολκλορική προσέγγιση, επικεντρώνονται στην εκ νέου νοηματοδότηση της παράδοσης και της πολιτισμικής παραγωγής, συνδέοντας το σήμερα με το χθες, το παλιό με το καινούργιο.

Μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης εικαστικής αξιοποίησης μιας παραδοσιακής τεχνικής, τα “καρσάνικα” κεντητικά μοτίβα θα γίνουν αφορμή έμπνευσης, αλληλεπίδρασης, διερεύνησης και σύγκρισης, σε αναφορές της διακοσμητικής, της υφαντικής και της κεντητικής άλλων λαών και άλλων εποχών, μέσα από μια διαπολιτισμική και βιωματική προσέγγιση, καθώς και της σχέση τους με την κρυμμένη γεωμετρία σε μοτίβα της φύσης, αλλά και του παράγοντα «άνθρωπος» μέσα στο χώρο και τον χρόνο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα εκδοθεί πολυτελής κατάλογος που θα δοθεί δωρεάν σε κάθε συμμετέχοντα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2022 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λευκάδας κι αργότερα θα παρουσιαστεί και σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας.

Για τη συμμετοχή και για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο email xsaiti@yahoo.gr με την ένδειξη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, επισυνάπτοντας

1. Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση έως τριών έργων, εκ των οποίων θα επιλεγεί το ένα, ανεξαρτήτως διαστάσεων, υλικών και τεχνοτροπίας, αρκεί να είναι εμπνευσμένα από το λευκαδίτικο κέντημα («καρσάνικη βελονιά»).

2. Αναλυτικά στοιχεία των έργων (διαστάσεις, τίτλο, τεχνική, )

3. Σύντομο κείμενο (statement), έως 150 λέξεις, που θα αναφέρεστε στο έργο σας

4. Σύντομο βιογραφικό σε ρέοντα λόγο, έως 200 λέξεις

Προθεσμία κατάθεσης έργων έως 30 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΜΠΟΣΙΟ

“1ο Συμπόσιο Εικαστικών Τεχνών Λευκάδας: Τα παραδοσιακά μοτίβα και η δυναμική τους στην σύγχρονη εικαστική έκφραση. Η περίπτωση της “καρσάνικης” βελονιάς”.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 25 Οκτωβρίου 2022 στη Λευκάδα. Θα συμμετάσχουν εικαστικοί όλων των ειδικοτήτων, που θα φιλοξενηθούν στη Λευκάδα για να ολοκληρώσουν επί τόπου το έργο τους σε εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό, δίνοντας έμφαση στην καλλιτεχνική διαδικασία. Τα έργα που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν στην ομαδική έκθεση και θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο.

Οι καλλιτέχνες θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους αλλά και με τον τόπο και τους ανθρώπους που διατηρούν ζωντανή την παράδοση του καρσάνικου κεντήματος. Θα παράξουν καλλιτεχνικό έργο με όποιο τρόπο έκφρασης ή τεχνικής θεωρούν ότι θα δώσει στο κοινό και στους ίδιους την ευκαιρία εμβάθυνσης στην κατανόηση των μοτίβων, αλλά και επεκτάσεων σε νέα πρωτότυπα πεδία, ξεφεύγοντας από τα αυστηρά πλαίσια της παραδοσιακής προσέγγισης. Για τη συμμετοχή στείλτε στο email xsaiti@yahoo.gr με την ένδειξη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

1 Πέντε (5) ενδεικτικές φωτογραφίες έργων σας

2. Περιγραφή του εργαστηρίου και του έργου που θα πραγματοποιήσετε στο συμπόσιο.

3. Σύντομο κείμενο (statement), έως 150 λέξεις, που θα τεκμηριώνετε την πρότασή σας.

4.Σύντομο βιογραφικό σε ρέοντα λόγο, έως 200 λέξεις Προθεσμία κατάθεσης προτάσεων έως 10 Οκτωβρίου 2022 Οι καλλιτέχνες μπορούν να συμμετέχουν και στις δύο δράσεις

ΕΜΠΝΕΥΣΗ

1) Μορφή: Τα λευκαδίτικα κεντήματα χαρακτηρίζονται από την γεωμετρική δομή, τη συμμετρία, την αυστηρή αρχιτεκτονική συνοχή, την αυτοσυγκράτηση στις χρωματικές επιλογές, την ευγενική μονοχρωμία, την συνθετική ισορροπία, τις ευφάνταστες παραλλαγές των μοτίβων τους.

2) Άνθρωπος /κοινωνία:

Α.: Η πρωτότυπη βελονιά επινοήθηκε από την Μαρία Σταύρακα (την Κουτσοχέρω), μια γυναίκα με αναπηρία και στα δυο χέρια.

Β. Εδώ και περίπου δύο αιώνες μέχρι σήμερα, εκατοντάδες γυναίκες στήριξαν το οικογενειακό εισόδημα συμβάλλοντας με την τέχνη τους, έτσι ώστε να κερδίσουν μια καλύτερη κοινωνική θέση σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Γ. Ακόμη και σήμερα βλέπει κανείς γυναίκες-πολλές φορές ντυμένες τα παραδοσιακά τους φουστάνια- να κεντούν στα δρομάκια, στις αυλές, στα σκαλοπάτια του χωριού.

Δ. Με παρόμοια ή διαφορετικά μοτίβα οι γυναίκες άλλων τόπων εκφράστηκαν και χειραφετήθηκαν μέσα από τα εργόχειρά τους.

3) Περιβάλλον/ Φύση: Συνήθως η παραδοσιακή τέχνη εμπνέεται από μοτίβα της φύσης. Άλλωστε η κρυφή γεωμετρία των φυσικών μορφών εύκολα ανιχνεύεται στα κεντητικά μοτίβα της «καρσάνικης « βελονιάς.

4) Ιστορία: Α. Ανάλογα μοτίβα απαντώνται στην τέχνη της ελληνικής αρχαιότητας, της προϊστορικής εποχής , του μεσαίωνα, του Βυζαντίου, κ.λ.π. Β. Ανάλογα μοτίβα θα βρούμε και στην ιστορία και την τέχνη άλλων λαών .

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.mixanitouxronou.gr/maria-i-koutsoxero-i…/

© 2020 eetf.uowm.gr