Απολογισμός Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν: Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους».

Απολογισμός Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου

«Με αφορμή το παρελθόν: Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους».

Ειδικό θέμα: «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω»

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ

29 Ιουνίου – 5 Ιουλίου 2018

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θερινού εικαστικού εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» που διοργανώθηκε από 29 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά συμπόσια και εικαστικά εργαστήρια που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από το 2011, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και έχοντας την ευκαιρία με τις εμπειρίες αυτές να ανατροφοδοτήσουν το εικαστικό τους έργο.

 

Στο πλαίσιο του project του φετινού εργαστηρίου, με θέμα «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω», διερευνήθηκαν με τη φωτογραφική καταγραφή και τη βιντεοσκόπηση πλευρές της ζωής των γυναικών στο οικισμό της Αιανής στη διαχρονία και τη συγχρονία της. Αφορμή για το project στάθηκε τον Μάρτιο του 2018 η καταγραφή του εθίμου των Λαζαρίνων, που συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης την Άνοιξη και τη γονιμότητα αλλά και με την ένταξη στην κοινωνική ζωή της κοινότητας των νεαρών κοριτσιών. Σκοπός του project είναι να διερευνηθεί πώς οι γυναίκες της Αιανής προσλαμβάνουν το έθιμο, ποια είναι η σημασία του για αυτές σήμερα, καθώς αυτό δεν φέρει την κοινωνική βαρύτητα που είχε στο πλαίσιο των παραδοσιακών κοινωνιών. Παράλληλα σκοπός του project είναι να καταγράψει τις γυναίκες της Αιανής στην καθημερινότητά τους στο οικιακό περιβάλλον ή τους χώρους της δουλειάς και να ερευνήσει μέσα από τα οπτικά τεκμήρια και τις βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις τη σχέση τους με το δημόσιο βίο και την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο σήμερα. Στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο του 2018 συμμετείχαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ Ρομάν Ζουέβ, Σεβαστή Ιντζέ, Μιχαέλα Μητκούδη, Κατερίνα Παΐσου, Αριάδνη Πεδιωτάκη και Μαρίνα Πλούσκα. Οι συμμετέχουσες/οντες στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αιανής από τις αρχαιολόγους Χριστίνα Άμποτ και Κατερίνα Αναγνωστοπούλου και να παρακολουθήσουν εισηγήσεις που αφορούσαν το ειδικό θέμα του εργαστηρίου από την Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Φωτούλα Καραλίδου, τη διδάσκουσα στο εργαστήριο φωτογραφίας του ΤΕΕΤ Έλενα Εφέογλου και την Επίκ. Καθηγήτρια του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση.

Τα έργα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν και θα εκτεθούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της πανσελήνου στις 26 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Την περίοδο διεξαγωγής του Εικαστικού εργαστηρίου λειτούργησε το εργαστήριο ψηφιδωτού με τον Γρηγόρη Τζιαναμπέτη, υπεύθυνο στο οποίο συμμετείχαν παιδιά από την Αιανή.

Η εμπειρία του εργαστηρίου λειτουργεί σε επίπεδο εκπαιδευτικό, και παράλληλα ανατροφοδοτεί δημιουργικά το έργο των φοιτητών και φοιτητριών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους κατοίκους της Αιανής που υποδέχτηκαν την ομάδα των φοιτητών και τους διευκόλυναν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση του project.

 

Συντονισμός Εργαστηρίου: Ζωή Γοδόση, Επικ. καθηγήτρια ΤΕΕΤ, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Εποπτεία ομάδας φοιτητών: Έλενα Εφέογλου

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και από τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο.

 

© 2020 eetf.uowm.gr