ΧΑΤΖΗ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ

Γεσθημανή Χατζή
πτυχιακή Ιούνιου 2013

«ΗΑΕΜΑ»
Η παρούσα πτυχιακή εργασία είναι ένα Stop-Motion Animation με την μορφή εγκατάστασης.Αποτελείται από δύo ταινίες μικρού μήκους του 00:01:38 η πρώτη και 00:00:33 η δεύτερη.

Πραγματεύεται το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό, πως αισθάνονται πως αυτό βγαίνει στον εξωτερικό κόσμο και πως ο κόσμος αυτός μοιάζει ουσιαστικά μια βιτρίνα που αντικατοπτρίζει την ουσιαστική αλήθεια. Ο χρόνος που διαδραματίζεται είναι η Βικτοριανή εποχή, η χρυσή εποχή τον κινούμενων τσίρκο όπου ανθρώπινα τέρατα, όπως αποκαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί με δυσμορφίες οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στις κοινωνικές ομάδες των τσίρκο που είναι αποδεχτοί και ταυτόχρονα βγάζουν κάποια χρήματα για να ζήσουν.
Η βιτρίνα του μαγαζιού με τα παιχνίδια είναι το σύμβολο της παιδικής αθωότητας και ξεγνιοιασιάς,ένα παιδί σε μια τέτοια βιτρίνα έχει το δικαίωμα να φανταστεί και να ονειρευτεί ελεύθερα απ όποια κοινωνική τάξη κι να προέρχεται. Ένα ‘παιχνίδι’ με το “ μέσα, έξω”, όπου το εσωτερικό της βιτρίνας αποτελεί τη κοινωνική εσωστρέφεια και φοβία του κόσμου απέναντι στη διαφορετικότητα που είναι η ακριβώς αντίθετη εξωτερική της όψη όπου το παιδί στέκεται μπροστά σε αυτήν. Έτσι δημιουργείται μια παράλληλη συνομιλία των δυο φιλμ που είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να κινείται ανάμεσα σε αυτά και ταυτόχρονα να βλέπει το σκηνικό της ίδιας της βιτρίνας του μαγαζιού των παιχνιδιών, και τα Animation Puppet, κούκλες- χαρακτήρες τις ιστορίας, στον περιβάλλοντα χώρο.
Γεσθημανή Χατζή

http://floroieikastikoi.blogspot.gr/2014/01/3-3-2013_14.html

http://makryoxhma.blogspot.gr/2014/02/2013-3-3.html

© 2020 eetf.uowm.gr