ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Project: «ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ-Ο ΠΑΛΙΟΣ» (το πορτραίτο του Βαγγέλη Παπαδημητρίου) Συνεργατικό προτζεκτ της Ελένης Κεσσίσογλου (Απόφοιτος Τ.Ε.Ε.Τ Φλώρινας) με την Μαρία Καραμέτου( Καθηγήτρια στην Σχολή καλών τεχνων George Mason University, Αμερική),Φώφη Χαμπάκη (Απόφοιτος Τ.Ε.Ε.Τ Φλώρινας) ,Ελένη Δινοπούλου (Απόφοιτος Τ.Ε.Ε.Τ Φλώρινας) Μάρω Ρωμανού στη Λίμνη Βεγορίτιδα Αγ Παντελεήμονα Αμυνταίου

κεσισσογλου Ανακολουθο 3ργαστηριου

         

περιστερονας κεσσισογλου ανακολουθο3ργαστηριουκεσσισιγλου ανακόλουθο3ργαστηριου

         

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

21 Ιουλίου 2015

Δουλεύοντας γύρω από το μοναδικό οικοσύστημα και  την προφορική παράδοση του περιβάλλοντος της λίμνης Βεγορίτιδας, καθώς και την προσωπικότητα μιας αυθεντικής φιγούρας της λαϊκής κουλτούρας του τόπου,  λαμβάνοντας δε υπόψη τα ευρύτερα γεγονότα, που αφορούν  στην ίδρυση νέων  κρατών,  την παγκοσμιοποίηση, και τα κύματα προσφύγων που επηρεάζουν την πολιτιστική ταυτότητα και την γενική αίσθηση του τόπου, η ομάδα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών διερευνήσεων με στόχο την κοινωνική και πολιτιστική επικοινωνία με το κοινό.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ   ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΕΤΟΥ :  Artist.  Professor of the School of Fine Arts, George Mason University, USA.  Senior Fulbright Scholar, USA.

Μέσα απο μια κοινωνική  επέμβαση και performance , η  Μαρία  Καραμέτου παρουσιάζει εικαστική  αναπαράσταση και αναβίωση μέρους του ιστορικού της περιοχής σε χρονοτοπικά πλαίσια. Με βάση την προφορική παράδοση και την συμβολική ροή του αίματος,  που πότισε μέρος της ιστορίας του τόπου, καθώς επίσηςκαι τη γενική  ροή  του ιστορικού  περάσματος μέσα από τον χρόνο, η εικαστικός  έπλεξε πολλαπλές κορδέλλες χρώματος κόκκινου, οι  οποίες απορρέουν από τα χέρια της και σέρνονται πίσω της στην πορεία προς τη

λίμνη. Το έργο υποδηλώνει έτσι την σύνδεση όλων  (όλοι  αποτελούμε  χωριστά  μέρη ενός συνόλου), αλλά  και τον δρόμο προς τη λίμνη γύρω από την οποία κατοικούν και περνούν, οι άνθρωποι του τόπου,την ζωή τους.

ΕΛΕΝΗ  ΔΙΝΟΠΟΥΛΟΥ:   Εικαστικός.  Απόφοιτος Τ.Ε.Ε.Τ Φλώρινας

Συμμετέχει  με σειρά ζωγραφικών έργων, που είναι τοποθετημένα σε εξωτερικούς τοίχους παλαιών κατοικιών και ορίζουν διαδρομή με κατεύθυνση τη λίμνη.

ΕΛΕΝΗ  ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ:    Εικαστικός.  Απόφοιτος Τ.Ε.Ε.Τ  Φλώρινας.

Η εικαστική της πρόταση αποτυπώνεται μέσω ζωγραφικού έργου,  γλυπτικής εγκατάστασης,  video art,   art-book,  installation,  performance.)

Τα έργα είναι τοποθετημένα στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα, στο Κονάκι των Τούρκων, σε αυλόγυρο παλαιού σπιτιού,  εντός της λίμνης Βεγορίτιδας.

ΦΩΦΗ  ΧΑΜΠΑΚΗ:    Εικαστικός.  Απόφοιτος  Τ.Ε.Ε.Τ.  Φλώρινας

Η συμμετοχή της  αφορά στον πίνακα ζωγραφικής με τίτλο’’Σημεία στίξης΄΄ , που είναι αναρτημένος στη θέση ‘’ Κονάκι των Τούρκων ‘’.

ΜΑΡΩ  ΡΩΜΑΝΟΥ: Ποιήτρια   (Εκπαιδευτικός)

Το video της απαγγελίας του ποιήματος από τη Μάρω  Ρωμανού  παίζεται στον επισκέψιμο χώρο του ‘’Πετρόκτισου Μύλου’’  της περιοχής,  όπου ενεργοποιείται προσπάθεια δημιουργίας λαογραφικού  μουσείου.)

ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Πέτρος Γεώργου (συμμετοχή στην  υλοποίηση ενδυματολογικής πρότασης) ,  Εύη

Τσώτσου (ηχητικό μοντάζ),  Μεθώδης Φορτομάρης  (δημιουργία Λαογραφικού

Μουσείου-ξυλουργικές  εργασίες ),  Alvin Nuelari  (μοντάζ).

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο του Αγίου Παντελεήμονα,  την Κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονα και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ :  18:00 μ.μ

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί ορίζεται ως εξής:

– ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:  Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα.  Συγκέντρωση επισκεπτών  στις  18 :00  μμ.- Παρουσίαση του πρώτου μέρους του project εντός του σχολείου,  που περιλαμβάνει  ζωγραφικό έργο,  βιντεοπροβολές ,  προτεινόμενα  από  την Ελένη Κεσίσογλου.

-Μετάβαση στο σημείο που ορίζεται ως  «Κονάκι των Τούρκων» . Υπάρχει αναρτημένος ο ζωγραφικόε πίνακας της Φώφης Χαμπάκη και παράλληλη εικαστική παρέμβαση από τις:  Μαρία Καραμέτου και Ελένη Κεσίσογλου.

-Ακολουθεί η παρουσίαση της πρότασης  της Ελένης Κεσσίσογλου σε αυλόγυρο παλαιού σπιτιού.

-Στη συνέχεια με οδηγό το ζωγραφικό έργο της Ελένης Δινοπούλου φτάνουμε μέχρι τον κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Από  το σημείο αυτό η Μαρία Καραμέτου οδηγεί με  performance  τους θεατές  μέχρι τη λίμνη όπου υπάρχει εγκαταστημένη η γλυπτική κατασκευή της Ελένης  Κεσίσογλου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ

 

Αναπαράσταση του μύθου της δημιουργίας της λίμνης Βεγορίτιδας  από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου  του Αγίου Παντελεήμονα  στις 4  Ιουνίου 2015 στα πλαίσια της εκδήλωσης ‘’Ταράζοντας τα νερά-  Οικολογικές αναζητήσεις στη λίμνη Βεγορίτιδα’’.  Video της performance  παίζεται εντός του Δημοτικού Σχολείου.

 

Τοποθέτηση Περιστερώνων  σε πολυβολεία του Αγίου  Παντελεήμονα από την Ελένη  Κεσίσογλου  με τη σημαντική βοήθεια του Βαγγέλη Παπαδημητρίου.  Υπογραφές   παιδιών του Δημοτικού Σχολείου ενδυναμώνουν τα μηνύματα της δράσης.

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ:

Πετρόκτιστος Μύλος  (Λαογραφικό Μουσείο)

Περιοχή Βάρο . (Περιστερώνες)

© 2020 eetf.uowm.gr