Διάλεξη του Μάριου Χατζηπροκοπίου με τίτλο: «Φιλοξενώντας τους Θρήνους των Άλλων: Εντάσεις και Αντινομίες στην Περφόρμανς No Man’s Land (Αθήνα 2014)»

Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 13.30, υποδεχόμαστε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών,  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (αίθουσα Μεγαλέξαντρος) τον Μάριο Χατζηπροκοπίου της οποίας η παρουσίαση έχει τίτλο: «Φιλοξενώντας τους Θρήνους των Άλλων: Εντάσεις και Αντινομίες στην Περφόρμανς No Man’s Land (Αθήνα 2014)». Η διάλεξη είναι ανοικτή στο κοινό.

 

Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου εργάζεται στο μεταίχμιο μεταξύ ποίησης, επιτέλεσης και εθνογραφίας. Σπούδασε Ιστορία και Θέατρο στη Θεσσαλονίκη και Εικαστικές Τέχνες στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανθρωπολογία της Επιτέλεσης (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales/Paris) και είναι διδάκτωρ Σπουδών Επιτέλεσης (Aberystwyth University, U.K.). Τίτλος διατριβής: Εκτοπισμένοι Θρήνοι: Επιτελώντας το Πένθος και την Ξενιτιά στη Σύγχρονη Αθήνα. Συνεργάζεται ως δραματολόγος με την ομάδα Γεωποιητική (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Δημητρίων κ.α.). Οι ζωντανές του παρουσιάσεις διερευνούν τη σχέση μεταξύ ποίησης, φωνής και επιτέλεσης, και έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και φεστιβάλ (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ωνάση, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Athens Biennale, Φεστιβάλ Δημητρίων, Oxford University, Birkbeck University of London κ.α.). Ποιήματά του έχουν εκδοθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γαλλικά. Μεταφράζει από τα πορτογαλικά το έργο της Κλαρίσε Λισπέκτορ (εκδόσεις Αντίποδες).

 

Η διάλεξη γίνεται στα πλαίσια του χειμερινού προγράμματος διαλέξεων του ΤΕΕΤ με θέμα την performance. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

© 2020 eetf.uowm.gr