Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 – Συμμετοχή του ΤΕΕΤ στον εορτασμό

afissa outline

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 – «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»

Ο ετήσιος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων αποσκοπεί στην ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Με την αφορμή αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας ενώνει τις δυνάμεις της με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και με το Εργαστήριο Τοπικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συμμετέχει στον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016 με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος

«Η Φλώρινα στο Μουσείο – Ανακαλύπτω τη ζωή σε μια αρχαία πόλη»,

που ανταποκρίνεται στο φετινό γενικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»,  με διττό στόχο :

Ο πρώτος είναι μια γοητευτική περιπλάνηση στην ιστορία της πόλης της Φλώρινας, μέσα από τη συλλογική μνήμη και τα προσωπικά βιώματα των παιδιών, μια διαδρομή γνώσης και μνήμης που φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει την εξέλιξη της πόλης στο πέρασμα του χρόνου. Ο δεύτερος στόχος είναι να ενισχυθεί η αίσθηση της ταυτότητας στα μικρά παιδιά μέσα από ένα ακόμη ταξίδι, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη σύγχρονη εποχή. Μια περιήγηση που επιχειρεί να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα και να καταδείξει πόσο μοιάζει και πόσο διαφέρει η ζωή μας, σύμφωνα με όσα μαρτυρούν τα εκθέματα του μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως αφετηρία τη σημερινή εικόνα της Φλώρινας με τις οικείες μορφές των κτηρίων της πόλης, που ανάγονται χρονολογικά στην περίοδο από τον 16ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, και τις εμπειρίες των παιδιών με αφορμή τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μέσα από αυτό το βιωμένο παρόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσεγγίσουν το παρελθόν και τη ζωή σε παλιότερες εποχές, με στόχο να ανιχνεύσουν τις διαφορές που προκύπτουν στα στοιχεία που απαρτίζουν τον πολιτισμό μιας κοινωνίας με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τις αναλογίες που υπάρχουν σε αυτά, καθώς ο βασικός πυρήνας των ανθρώπινων αναγκών δεν αλλάζει σημαντικά.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο ενότητες και είναι σχεδιασμένο να υλοποιηθεί σε ομάδες 25-30 μαθητών/τριών. Απευθύνεται, προς το παρόν, στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, με την προοπτική να προσαρμοστεί μελλοντικά και για μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η ανάπτυξη του προγράμματος και των δραστηριοτήτων του διαμορφώθηκαν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τις δυνατότητές τους να προσλαμβάνουν έννοιες που αφορούν τη χρονική εξέλιξη και την ερμηνεία παραμέτρων του υλικού πολιτισμού. Γι’ αυτό το λόγο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαβαθμίζεται σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης επιμέρους δραστηριοτήτων σε δύο ηλικιακά επίπεδα: παιδιά ηλικίας 6-9 ετών (Α΄-Γ΄ Δημοτικού) και 9-12 ετών (Δ΄-Στ΄ Δημοτικού).

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι από τις 18/5 μέχρι τις 15/6/2016 και θα πραγματοποιείται κατόπιν επικοινωνίας και συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 2385028206.

Στις 18 Μαΐου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα υλοποιηθεί το 1ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον Επίκουρο Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Κώστα Κασβίκη, με την Ε΄ τάξη του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας .

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Λιάνα Γκέλου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, Ζωή Γοδόση, Επικ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ, ΠΔΜ, Κώστας Κασβίκης, Επίκ. Καθηγητής ΠΤΔΕ, ΠΔΜ, Έλενα Εφέογλου, Ειδική Επιστήμων ΤΕΕΤ, Εργαστήριο Φωτογραφίας

Συντονισμός φωτογράφισης – Βίντεο : Έλενα Εφέογλου, Ειδική Επιστήμων ΤΕΕΤ, Εργαστήριο Φωτογραφίας

Φωτογράφιση: Μενέλαος Γκέρος, Έλενα Εφέογλου, Γιώργος Κασπαρίδης, Γεωργία Κόντου. Μαρία Λαγού, Χριστίνα Μπαντέκα, Ρόζα Πλαστήρα, Αγγελίνα Τσουμάνη

Σχεδιασμός και παραγωγή  εκπαιδευτικού υλικού: Δημήτρης Μηλώσης

Σχεδιασμός αφίσας:  Ίρις Κολλιδά

© 2020 eetf.uowm.gr