Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου

Ξενάγηση

Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο

σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H σειρά των «Ξεναγήσεων» έχει σκοπό να γεφυρώσει τη γεωγραφική απόσταση του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με τα πολιτιστικά γεγονότα και να δώσει στις/στους φοιτήτριες/τες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύγχρονες εικαστικές αφηγήσεις, να γνωρίσουν διεθνή έργα και να ενημερώνονται για τρέχουσες καλλιτεχνικές παραγωγές.

 

Η πρώτη προσκεκλημένη της σειράς των Ξεναγήσεων είναι η Δώρα Βασιλάκου, βοηθός επιμελήτρια της διεθνούς ομαδικής έκθεσης Ελευσίνα Mon Amour: Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο.

Η έκθεση αποτελεί συμπαραγωγή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

και της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκαέξι καλλιτέχνες από εννέα χώρες, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δημιουργήσει νέα έργα για την έκθεση.

Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics (2008) της συγγραφέα, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Η έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1/11/2023 και ώρα 13.30 – 14.30.

Θα προβληθεί στην αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος και  διαδικτυακά στην εικονική αίθουσα 3 του ΤΕΕΤ Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας –  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή στο κοινό στον σύνδεσμο  https://zoom.us/my/uowm.eetf3 .

© 2020 eetf.uowm.gr