Ένα Άλλο Μονοπάτι | Εργαστήριο καλντεριμιού και ξερολιθιάς

Η Α.Μ.Κ.Ε. “Ένας άλλος δρόμος”, σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. “Mπουλούκι” και το Εργαστήριο Παραδοσιακών Τεχνών και Επαγγελμάτων του Γεώργιου Αναστασιάδη διοργανώνουν πενθήμερο εργαστήριο αποκατάστασης καλντεριμιού και ξερολιθιάς.

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στη Μονή Πορετσού, στην ορεινή Αχαΐα, στους πρόποδες του Όρους Ερύμανθου το διάστημα 17 έως 22 Μαΐου 2024.

Ο σκοπός του εργαστηρίου είναι εκπαιδευτικός και θα πραγματοποιηθεί μέσα από την υλοποίηση του πραγματικού έργου αποκατάστασης υφιστάμενου μονοπατιού που καταλήγει στην πύλη του συγκροτήματος και διατηρούμενης ξερολιθιάς στο πλάι του μονοπατιού που περιτοιχίζει καλλιεργήσιμη έκταση της μονής.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στο έργο αποκατάστασης, θεωρητικά μαθήματα, προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις και περιηγήσεις σε μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ψωφίδας και το Ορειβατικό Μονοπάτι Ε31.

Την εκπαιδευτική διαδικασία του εργαστηρίου θα συντονίσει ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος, αρχιτέκτονας μηχανικός και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Μπουλούκι και την πρακτική άσκηση ο μάστορας εκπαιδευτής Γιώργος Αναστασιάδης, ειδικευμένος τεχνίτης πέτρας και μαρμαροτεχνίτης με πολυετή εμπειρία στα εκπαιδευτικά σεμινάρια πέτρας.

Κατα τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, ενδεικτικά θα διδαχθούν η χρήση σφυριού πέτρας, η ευθυγράμμιση ξηρολιθικού τοίχου με νήμα, τεχνικές κατασκευής ξερολιθιάς, τεχνικές λάξευσης πέτρας με βελόνι και φαγάνα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους τεχνίτες, φοιτητές, μηχανικούς, επαγγελματίες του κλάδου της κατασκευής και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Οι θέσεις συμμετοχής είναι 15 και οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν βάση των απαντήσεών τους στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής.

Το κόστος συμμετοχής, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή στο εργαστήριο, διαμονή για 5 βράδια σε δίκλινα και τετράκλινα δωμάτια στη Μονή Πορετσού, πλήρη χορτοφαγική (vegetarian) διατροφή, την παροχή υλικών, προστατευτικού εξοπλισμού και εργαλείων,

ορίζεται σε 350€, ενώ για ανέργους και προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες εντός Ελλάδας το κόστος συμμετοχής ορίζεται στα 250€.

Τα έξοδα μετακίνησης από και προς το Μοναστήρι βαρύνουν τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Θα υπάρξει επικοινωνία για κοινή άφιξη / αναχώρηση με όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα για μείωση του κόστους (car sharing).

Ημερομηνίες εργαστηρίου: 17-22 Μαΐου

Κόστος συμμετοχής: 350€

Μειωμένο κόστος συμμετοχής για ανέργους και φοιτητές/τριες: 250€

Προθεσμία αιτήσεων συμμετοχής: 25/4/2024

Απορίες/διευκρινίσεις στο: 1allosdromos@gmail.com

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής

© 2020 eetf.uowm.gr