Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Παράταση της έκθεσης “Βία και ανεκτικότητα” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015, με θέμα «Βία και Ανεκτικότητα». Αν και η άσκηση βίας είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους στο κοινωνικό γίγνεσθαι των ευρωπαϊκών χωρών, ένα από τα ζητούμενα των κοινωνιών, θεμελιώδες για την εδραίωση του δημοκρατικού τους χαρακτήρα, είναι η ανεκτικότητα και ο σεβασμός της διαφορετικότητας.
Με αφορμή τη φετινή θεματική ενότητα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας παρουσιάζει στον όροφο του Μουσείου αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές που διενεργεί στην Αχλάδα. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σημαντικότατο νεκροταφείο των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, συμπληρώνοντας το αρχαιολογικό και ιστορικό κενό στις γνώσεις μας για την αρχαία Λυγκηστίδα κατά την περίοδο πριν από τον Φίλιππο Β΄. Τα ευρήματα, ντόπια και εισαγμένα, καταδεικνύουν με τον δικό τους τρόπο τη δημιουργικότητα μέσα από την αφομοίωση του “ξενόφερτου”.
Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών παρουσιάζει στο ισόγειο του Μουσείου εικαστική έκθεση, στα έργα της οποίας διερευνώνται όψεις της ετερότητας, καθώς οι θεματικοί της άξονες αποτελούν σχόλια στις εκφάνσεις της ταυτότητας, τις διακρίσεις που αφορούν το φύλο, τις μορφές έκφρασης με παρεμβατικό χαρακτήρα, όπως το graffiti, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που οδηγούν ομάδες ανθρώπων στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση μέσα από μια αναγκαστική και επιβαλλόμενη “διαφορετικότητα”, που εξορίζει το άτομο από το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Σωτήρης Λιούκρας, Αναστασία Μηλιτσοπούλου, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Γιώργος Παναγιωτάκης, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Παναγιώτα Περδικάρη, Βίκυ Σαμουηλίδου, Άρης Σαραντόπουλος, Παναγιώτης Σκουρτσίδης.

Επιμέλεια εκθέσεων – διοργάνωσης: Ζωή Γοδόση και Λιάνα Γκέλου
Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου – 10 Ιανουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 8.30-15.00 (εκτός Δευτέρας)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23850 28206

ΕΗΠΚ 2015 παρουσίαση

ΕΗΠΚ 2015 κατάλογος έργων

βίντεο: http://neaflorina.blogspot.gr/2015/09/video_27.html

 

© 2020 eetf.uowm.gr