Γιώργος Πανταζής: “Ζωγραφική Performance σε τέσσερα κυβικά” στην Art-Athina 2015 περίπτερο G6 περιοδικόΑrt22

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τον συναντήσαμε στο booth 44 στο άνω διάζωμα της Art-Athina όπου νεαροί καλλιτέχνες έδιναν τη δική τους φρεσκάδα στην κορυφαία εικαστική διοργάνωση. Μέλος της ομάδας «Εν Φλω» ο Γιώργος Πανταζήςσυμμετείχε με συμφοιτητές του στην υλοποίηση του project «Μνήμες Μικράς Ασίας».
Λίγες ώρες αργότερα την προσοχή μας προσέλκυσε μια κινητικότητα περίπτερο της γκαλερί Παπατζίκου. Βρεθήκαμε πάλι μπροστά στο Γιώργο Πανταζή. Ο νεαρός καλλιτέχνης παρουσίαζε μια εντυπωσιακή ζωγραφική performance. Παρουσία επισκεπτών ζωγράφιζε σε τέσσερις κύβους «παραδίδοντας» λίγο αργότερα στο κοινό το ζωγραφικό αποτέλεσμα.

Ο φοιτητής από τη Φλώρινα μας λέει για την performance που παρουσίασε στην Art-Athina.
«Η δημιουργική διαδικασία έχει ως σκοπό την ανάδειξη και την εισαγωγή πνοής σε διάφορες καταστάσεις τις οποίες ζει και βιώνει ο καλλιτέχνης. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο κύριος λόγος παραγωγής τέχνης ήταν η ίδια η ζωή. Από τον άνθρωπο των σπηλαίων μέχρι σήμερα όλοι οι καλλιτέχνες στην ουσία τους διαπραγματεύονται τη ζωή με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, διότι ο καθένας μας βιώνουμε τον ίδιο κόσμο αλλά ζούμε διαφορετικά. Τώρα το μεγάλο ερώτημα είναι το γιατί. Γιατί να ζούμε διαφορετικά  τον κόσμο;
ΠΑΝΤΑΖΗΣ 2

ΠΑΝΤΑΖΗΣ 4

Εδώ απαντά η τέχνη δίνοντας απαντήσεις στον κάθε έναν μας ξεχωριστά με κορυφαίο φάρμακο την επικοινωνία των έργων τέχνης ανάμεσα στην κοινωνία. Μην ξεχνάμε όμως ότι η τέχνη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια.
Ο άνθρωπος παράγει την τέχνη που τον θεραπεύει βοηθώντας τον σωματικά και ψυχικά να κατανοεί τον κόσμο.
Έτσι η συγκεκριμένη δράση δεν αποσκοπεί στο αποτέλεσμα, αλλά στη διαδικασία η οποία φέρνει το αποτέλεσμα. Κύβοι οι οποίοι είναι στημένοι ο ένας πάνω στον άλλον ζωγραφίζονται σταδιακά καθιστώντας αυτόματα το χώρο ζωγραφική επιφάνεια που δίνει ρυθμό σε αυτό που λέμε δημιουργική διαδικασία. Δεν ενδιαφέρει να τελειώσει, αλλά να βιωθει.
Να βιωθει το ταξίδι που οδηγεί στην Ιθάκη του καθενός μας. Με καθαρότητα, με απλότητα, με αυστηρότητα στη δομή, κρατώντας την ουσία των πραγμάτων. Ο καλλιτέχνης σαν υπέργηρος και κουρασμένος στο τέλος από τη ζωή. Ψελλίζει με ωριμότητα και σοβαρότητα αυτό που έχει σημασία, το λόγο και τη θεραπεία, επικοινωνώντας την με το να παρουσιάζει τις ενέργειές του».

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Πανταζής γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1993 στην Πτολεμαΐδα .
Το 2007 σε ηλικία 14 χρονών εισάγεται με την ειδική κατηγορία των «ταλέντων» στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σ.Κ.Τ Φλώρινας. Μετά από δυο αναστολές φοιτήσεως σε ηλικία 18 ετών ξεκινάει τις σπουδές του με κύρια κατεύθυνση το 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής με Καθηγητές  τους Χάρη Κοντοσφύρη και Θωμά Ζωγράφο.
Επίσης αποτελεί μέλος της εικαστικής ομάδας «εν-φλώ»  και πλέον ζει και εργάζεται στην Φλώρινα.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=AayapM_oIBY]

© 2020 eetf.uowm.gr