Η Δανειστική Πινακοθήκη του ΤΕΕΤ στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η Δανειστική Πινακοθήκη του ΤΕΕΤ στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

8. Η είσοδος του Κτιρίου Διοίκησης του ΠΔΜ       9. Η είσοδος του Κτιρίου Διοίκησης του ΠΔΜ

Την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν για να κοσμήσουν το Κτίριο της Διοίκησης του Πανεπιστήμιου 102  έργα του Αρχείου Έργων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία κατέστησαν μέτοχοι μιας χαράς που μόνο η Τέχνη μπορεί να προσφέρει. Οι εργαζόμενοι επέλεξαν τα έργα που θεωρούσαν ότι ταίριαζαν περισσότερο στο χώρο τους, ενώ οι συντονιστές εκ μέρους του ΤΕΕΤ, είχαν την ικανοποίηση να μοιραστούν την Τέχνη, αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας των φοιτητών και διδασκόντων του ΤΕΕΤ με τη συλλογικότητα του Πανεπιστημίου.

Λειτούργησε για πρώτη φορά επί της ουσίας η Δανειστική Πινακοθήκη της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας και ο χώρος μεταμορφώθηκε: έπαψε να είναι ένα απρόσωπο Κτίριο, άχαρο κα γκρίζο και μεταμορφώθηκε από τη φωτεινή ενέργεια των έργων που αναρτήθηκαν. Η Κοζάνη απέκτησε μια Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης με έργα νέων καλλιτεχνών που έχουν γαλουχηθεί από το ίδιο το Πανεπιστήμιο. Στο μέλλον θα προστεθούν και άλλα έργα, ενώ ταυτόχρονα θα διαχυθούν και σε άλλους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, τουλάχιστον ένα ανά Περιφέρεια, ιδρύοντας στην περιοχή ένα Μουσείο Εικόνων δίχως Τοίχους, ένα Ανοικτό Μουσείο.

Στους δύσκολους καιρούς της Κρίσης η Τέχνη είναι Παρούσα μέσα από διαδικασίες συλλογικότητας. Ο καιρός των αυτάρεσκων παραφουσκωμένων εγωισμών έχει, ελπίζουμε, παρέλθει κα όπου εμφανίζονται δεν είναι παρά υπολείμματα ενός άσκοπου παρελθόντος. Η Δανειστική Πινακοθήκη του ΤΕΕΤ και η λειτουργία της αναδεικνύει το σημαντικό της συλλογικότητας.

Συντονιστές της διαδικασίας εκ μέρους του ΤΕΕΤ:

 

Γιάννης Ζιώγας, επίκουρος καθηγητής, ΤΕΕΤ

Θωμάς Ζωγράφος, ΕΕΔΙΠ, ΤΕΕΤ

 

10. Η είσοδος του Κτιρίου Διοίκησης του ΠΔΜ 11. Διάδρομος 12. Διάδρομος 13. Αίθουσα Συγκλητου και Διάδρομος 14. Αίθουσα Συγκλητου 15. Αίθουσα Συγκλητου 1. Τα έργα του ΤΕΕΤ φτάνουν στο Κτίριο Διοίκησης 2. μεταφορά των έργων smalll 3. μεταφορά των έργων smalll 4. Το κλιμκοστάσιο 5. Το κλιμκοστάσιο 6. Το κλιμκοστάσιο 7. Το Γραφείο της Επιτροπής Ερευνών Ανακοίνωση τα έργα του αρχείου του ΤΕΕΤ στο Κτίριο Διοίκησης

© 2020 eetf.uowm.gr