Εικαστική παρέμβαση φοιτητών και φοιτητριών του ΤΕΕΤ στην Όσσα

Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν εικαστική παρέμβαση στο κτήριο του παλιού Τσαγκαράδικου στην Όσσα, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες γνώρισαν την Όσσα και συνέλεξαν υλικό κατά τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Όσσα το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αφορμή της επίσκεψης στάθηκε το μάθημα της καθηγήτριας του ΠΑ.ΜΑΚ Ελένης Γαβρά «Χώρος & Πολιτισμός (Βαλκάνια, Αν. Ευρώπη και Μέση Ανατολή)» στο οποίο για το ακαδημ. έτος 2018-2019 το εργαστηριακό μέρος του εστιάζει στην εμβάθυνση σε συγκεκριμένο παράδειγμα αναφοράς (case study) που είναι η Όσσα Λαγκαδά και η ευρύτερη περιοχή της.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ αφού κατέγραψαν μοτίβα από κεντήματα και υφαντά που βρίσκονται στη Λαογραφική Συλλογή της Όσσας και μετά από προεργασία και συναντήσεις με τις καθηγήτριες του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση και Σοφία Παπαδοπούλου, κατέληξαν στην πρόταση για την υλοποίηση της τοιχογραφίας.

Την οργάνωση της ομάδας των φοιτητών και την εποπτεία της εκτέλεσης της τοιχογραφίας είχε η Σοφία Παπαδοπούλου. Τον γενικό συντονισμό είχε η Ζωή Γοδόση.

Στην ομάδα υλοποίησης της τοιχογραφίας συμμετείχαν: Βίκυ Ζολώτα, Ρομάν Ζουέβ, Πλάτων Κουρής, Νέλα Κωνσταντινίδου, Κατερίνα Παΐσιου, Βασίλης Σέντζας, Λητώ Στρατηγοπούλου. Στην ομάδα του αρχικού project συμμετείχε και η Αριάδνη Πεδιωτάκη.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες φιλοξενήθηκαν από τον Σύλλογο Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη και κατά το διάστημα υλοποίησης της τοιχογραφίας τον Ιούνιο του 2019.

φωτογραφίες: 1-9: Άγγελος Μήτσας, 10: Νέλα Κωνσταντινίδου.

© 2020 eetf.uowm.gr