ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕIΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2015-16 ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2016

Η διαδικασία της Εικαστικής Πορείας 2015-16 θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2016. Η κεντρική θεματική είναι ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης, ωστόσο στην εξέλιξή της περιλαμβάνονται δράσεις που αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση της καλλιτεχνικής πρακτικής (όπως ανακαίνιση του σταθμού των Ψαράδων), και άλλες που προετοιμάζουν την επόμενη θεματική της Πορείας που θα σχετίζεται με τον Εμφύλιο. Η ανάδειξη της θέσης του καλλιτέχνη ως ενός παρατηρητή/καταγραφέα της ανθρώπινης κατάστασης αποτελεί ένα από τα πλέον επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά της Εικαστικής Πορείας. Αυτά αναδεικνύονται με ολοένα και πιο επιτακτικό τρόπο, τόσο εξ’ αιτίας της ιστορικής διάστασης που έχει η καλλιτεχνική πρακτική όσο, και κυρίως, εξ’ αιτίας της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας.

Ο καλλιτέχνης και η θέση του μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους, και έχει πολλές εκδοχές: μπορεί να είναι ο καλλιτέχνη που κυριαρχεί σήμερα, δηλαδή ο καλλιτέχνης του art world, μπορεί να είναι ένας αναβιωτής του χθες, μπορεί να είναι ένας μιμητής προτύπων μπορεί να είναι και αυτό που προτείνει η Εικαστική Πορεία: ένας νομάδας στοχαστής των εικόνων κα των καταστάσεων των καιρών του.

Η τρέχουσα συγκυρία είναι μια σκληρή κατάσταση που την χαρακτηρίζει μια απόλυτη ανασύνθεση δεδομένων που μέχρι τώρα θεωρούνταν αδιαμφισβήτητα: μετακινούνται πληθυσμοί, αλλάζει ο κοινωνικός ιστός της χώρας μας, οι τρόποι ανάγνωσης και ερμηνείας της Ιστορίας διαρκώς μετασχηματίζονται. Ο καλλιτέχνης σήμερα, συμμετέχει μέσα από τη δραστηριότητά του, στην προσπάθεια να υπάρξει ένα απόθεμα, τουλάχιστον, κοινωνικών διαδικασιών που θα επιτρέψουν σε αυτή τη γενιά να μην δει το σύνολο του ανθρωπιστικού της ιστού κατεστραμμένο τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και σε επίπεδο υποδομών

Στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο 2016 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πέντε δράσεις (οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινώνονται ένα μήνα πριν την κάθε υλοποίηση):

 

  1. Εικαστική Πορεία προς τον Δενδροπόταμο (4η Φάση), Απρίλιος 2016
  2. φύση/όρια/υλικά ΙΙ, Ιούλιος 2016
  3. Χάραξη διαδρομής στο ρέμα του Φλώρου, Ιούλιος 2016
  4. Γράμμος: Ο Μεγάλος Ελιγμός, Αύγουστος 2016
  5. Η σημασία της πλεύσης, Σεπτέμβριος 2016

10. Πορεία 2015-16 Προγραμματισμός 2016 μεγάλος ελιγμός _MG_8624 15. Το φαράγγι του Φλώρου ανταρτεσ

© 2020 eetf.uowm.gr