Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 1ο Εργαστήριο Γράμμος: Ο Μεγάλος Ελιγμός, Αύγουστος 2016

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕIΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 2015-16

ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ

Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης

 

Γράμμος: Ο Μεγάλος Ελιγμός, Αύγουστος 2016

 

 

Το Μαλιμάδι από το Λέσιτς

 

 

Στις 20 και 21 Αυγούστου 1948, ο Δημοκρατικός Στρατός είχε εγκλωβιστεί στην περιοχή κοντά στο Νεστόριο από τον Εθνικό Στρατό και φαινόταν ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει, αφού η μόνη διέξοδος ήταν προς την Αλβανία. Σε μια απρόσμενη ωστόσο ανασυγκρότηση κατά τη διάρκεια μίας και μόνο νύχτας ο Δημοκρατικός Στρατός πέρασε μέσα από τις γραμμές του Εθνικού Στρατού και βρέθηκε στο Βίτσι. Αυτή η πορεία έχει ονομαστεί Μεγάλη Πορεία και αποτελεί, εκτός από στρατιωτικό επίτευγμα, μια αποτύπωση των ορίων στα οποία μπορεί να φτάσει η πίστη σε μια ιδέα.

 

 

 

Η Εικαστική Πορεία στην προσπάθεια της να διερευνήσει τα ίχνη του εμφυλίου στην περιοχή, θα πραγματοποιήσει μια πορεία την ίδια ακριβώς ημέρα στα ίχνη του Μεγάλου Ελιγμού. Η διαδικασία αποτελεί ένα φόρος τιμής σε όσους χαθήκαν εκείνη την περίοδο.

Η προετοιμασία είναι καλλιτεχνική και επιστημονική θα έχει ετήσια διάρκεια και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να συμμετέχουν εξαρχής και να δηλώσουν ενδιαφέρον τον Μάρτιο που θα ανακοινωθεί η διαδικασία. . Οι δραστηριότητες θα διεξαχθούν στην περιοχή Γράμμου/Βιτσίου.

Πριν τις 19 έως 22 Αυγούστου 2016 θα διεξαχθούν διερευνητικές εξορμήσεις. Για την υλοποίηση της διαδικασίας θα υπάρξει συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και με Ορειβατικούς Συλλόγους.

 

Μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού στην περιοχή του Βιτσίου, 1947

 

 

 

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 

Η διαδικασία θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ως εξής (οι ημερομηνίες/δραστηριότητες είναι ενδεικτικές και θα οριστικοποιηθούν ένα μήνα πριν την υλοποίηση):

 

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2016

11:00 Συνάντηση στο Νέο Πάρκο Φλώρινας, απέναντι από τα ΚΤΕΛ/Αναχώρηση για Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

19:00 έως 21:00 Αρχική διερεύνηση του χώρου

 

Παρασκευή /Σάββατο 20 και 21 Αυγούστου 2016

Κίνηση κατά μήκος της διαδρομής. Αναχώρηση από Γράμμο άφιξη στο Βίτσι

Παρασκευή βράδυ διανυκτέρευση στην ύπαιθρο σε ενδιάμεσο σημείο

Σάββατο βράδυ διανυκτέρευση στο Σταθμό του ΤΕΕΤ στους Ψαράδες

 

Κυριακή 22 Αυγούστου 2016

11:00 -13:00     Συζήτηση/μια πρώτη αξιολόγηση της διαδικασίας

15:00                 Αναχώρηση

 

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν να αποχωρήσει όποιος/α δεν ακολουθεί το πρόγραμμα ή επιδεικνύει απρεπή συμπεριφορά. Οι συνθήκες απαιτούν ομαδική συνεργασία και καλή φυσική κατάσταση.

Σχετικά αρχεία

© 2020 eetf.uowm.gr