Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2015-16, 1ο Εργαστήριο Ζωγραφικής, Αξιός

Η Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες έχει ήδη διερευνήσει σε τρεις φάσεις το Δενδροπόταμο:

 

1η Φάση (13.12.2014): Πορεία μεταξύ του οικισμού των Ρωσοπόντιων και του Σουπερμάρκετ Καρφούρ.

-2η Φάση (22.3.2015): Πορεία μεταξύ του Σουπερμάρκετ Καρφούρ και του Σταθμού Μετασχηματιστών της ΔΕΗ

3η Φάση (11.7.2015): Πορεία κατά μήκος του Λεωφόρου Δενδροπόταμου ως τις εκβολές του.

 

Σε αυτές τις πορείες διερευνήθηκε το νερό και ο τρόπος που επηρεάζει την πόλη και τις δομές της. Στις 23 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιούσαμε την τελική φάση, που θα διερευνούσε τον «Υπόγειο Δενδροπόταμο» εκεί όπου ο Δενδροπόταμος μετατρέπεται σε υπόνομο (ουσιαστικά κάτω από τη Λεωφόρο Δενδροπόταμου). Θα γινόταν προσπάθεια να επισκεφθούμε το υπόγειο αγωγό και να ανακαλύψουμε/διερευνήσουμε την κρυμμένη όψη της πόλης.

 

Τελικά επειδή αποτελεί έχουμε πληροφορίες για ένα καινοφανές πεδίο διερεύνησης θα κινηθούμε στις εκβολές του Αξιού, ένα γνωστό/άγνωστο σημείο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το σημείο όπου εκβάλει ο Αξιός αποτελεί μια terra incognita για τους οργανωτές, δεν την έχουμε επισκεφθεί μέχρι τώρα. Παραθέτουμε μερικές φώτο που ανασύραμε από το διαδίκτυο. Τι είναι αυτές ο κατασκευές; Ποιοι τις χρησιμοποιούν; Τι είναι αυτή η επιμήκης που κατασκευή της συναντά τον Ρόμπερτ Σμίθσον; Τι είναι το ναυάγιο; Ποιού πλοίου; Πως φαίνεται η πόλη από εκεί;

 

Ξύλινα σπίτια στην προκυμαία του Αξιού

 

Η διαδικασία θα αποτελέσει και ένα τρόπο ανίχνευσης του άγνωστου. Δεν θα διερευνήσουμε άλλα στοιχεία από την περιοχή αλλά περιμένουμε τη διαδικασία της ανακάλυψης. Η Εικαστική Πορεία είναι μια διαδικασία που σχηματίζεται από τα συμβάντα, την εμπειρία του απρόοπτου, τη βίωση του ανεξερεύνητου. Σε καμία από τις περιπτώσεις όπου έχουμε εργαστεί μέχρι τώρα δεν έχουμε συγκεντρώσει από πριν πραγματολογικά στοιχεία και δεν έχουμε κινηθεί με βάση κάποιες προκαθορισμένες πληροφορίες, αλλά με βάση την προσέγγιση/διερεύνηση του ανεξερεύνητου.

 

Έτσι θα κινηθούμε και τώρα.

Σχετικά αρχεία

© 2020 eetf.uowm.gr