Ημερίδα “Κι όμως κινείται!” Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Project PERIAPSIS, η συνεργατική έκθεση του Κυριάκου Μπουρνά (καλλιτέχνης επί πτυχίο ) και ο Χάρης Κοντοσφύρης προσκεκλημένοι στην Ημερίδα

Πρόγραμμα της Ημερίδας “Κι όμως κινείται!”

ΗΜΕΡΙΔΑ
Κι όμως κινείται!
1ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ANIMATION
 
 
 

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Βόλος, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Οργάνωση:Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας & Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ART/ European Animation Center

Η επιστημονική ημερίδα εστιάζει σε σύγχρονες αναζητήσεις σχεδιασμού και απόδοσης του χώρου στις ταινίες εμψύχωσης (animation). Η ημερίδα οργανώνεται σε δύο συνεδρίες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων και των διδασκόντων του ΤΑΜ σε θέματα που αφορούν τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τις σύγχρονες τεχνικές αναπαράστασης καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η δεύτερη συνεδρία περιλαμβάνει τις προβολές του 1ου Μαραθωνίου Animation. Παρουσιάζονται τρεις ενότητες προβολών ταινιών: πειραματικών ταινιών του Μιχάλη Αρφαρά, ένα πρόγραμμα Πολωνικών ται-νιών animation και μια επιλογή ταινιών φοιτητικών εργασιών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΠΘ.

Παράλληλα με την Ημερίδα «Κι όμως κινείται! – 1ος Μαραθώνιος Animation», εγκαινιάζεται στον εκθε-σιακό χώρο της εισόδου του κτιρίου του ΤΑΜ η έκθεση του Project PERIAPSIS, του 3ου Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Πιο αναλυτικά:


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
– Θεωρητικές προσεγγίσεις
– Παρουσίαση Εργαστηρίων Ψηφιακών Τεχνών

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
– Πειραματικές ταινίες animation του Μιχάλη Αρφαρά, συνολικής διάρκειας 80 λεπτών. Ο Mιχάλης Αρφα-ράς, animator, εικαστικός, είναι καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τε-χνών Αθήνας.
– Ανθολογία Πολωνικών ταινιών animation μικρού μήκους, διάρκειας 111 λεπτών. Πρόκειται για το πρό-γραμμα O!PLA ACROSS THE BORDERS που παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των τάσεων της σύγχρονης πολωνικής παραγωγής animation των τελευταίων 2 χρόνων.
– Animation του εργαστηρίου σχεδιασμού: Ψηφιακά Τοπία «The Island Studio», του ΤΑΜ διάρκειας … λεπτών.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το Project PERIAPSIS, είναι η πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art – εικαστική έκθεση, υπό την αιγίδα του 3ικαστικού 3ργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας. Οι καλλιτέχνες του Project χτίζουν ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας στην τροχιά μιας αγγελικής πτώσης, με βάση μια σεναριακή σύλληψη του Κυριάκου Μπουρνά. 
Μετέχουν οι Εικαστικοί: Χάρης Κοντοσφύρης, Ειρήνη Πουλιάση, Κυριάκος Μπουρνάς, Βασίλης
Αγγελόπουλος, Γιάννης Βλασιάδης, Γιάννης Βγόντζας, Θανάσης Μπλιούμης, Πάρης Ιωάννου, Φώτης Μπάλας, Ραφαήλ Καστερούδης, Φοίβος Κρανιωτάκης, Νικόλας Καρναμπατίδης, Χριστίνα Τζάνη, Χρήστος Σκούρτης, Richard Anderson, Κώστας Σκεντερίδης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Αρχι-τεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πεδίον Άρεως, Βόλος.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των παρουσιάσεων και τους ομιλητές μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος http://www.arch.uth.gr

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν.
Εγγραφές θα γίνουν το πρωί της ίδιας ημέρας.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Προσχέδιο Προγράμματος Ημερίδας:

09:00-09:50 Εγγραφές

10:15-10:30 Καλωσόρισμα, Χαιρετισμός, Σπύρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΤΑΜ

10:30-13:00 1η Συνεδρία: Εκπαιδευτικές Πρακτικές Συντονισμός: Βασίλης Μπουρδάκης ή Αλέξανδρος Ψυχούλης

10:30-10:50 Γιώργος Παπακωνσταντίνου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Αρχιτεκτόνων

10:50-11:10 Χρυσάνθη Σωτηροπούλου Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ο χώρος ως αφετηρία των αφηγηματικών δια-δρομών ενός εκ του μηδενός κατασκευασμένου κόσμου

11:10 -11:30 Ορέστης Συμβουλίδης εικαστικός καλλιτέχνης Ψηφιακή Γλυπτική

11:30-11:50 Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος εικαστικός καλλιτέχνης Σχεδιάζοντας στο ipad

11.50 -12.10 Χάρης Κοντοφύρης  Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Σχολή Καλών Τεχνών, Κατασκευάζοντας  Υπερ-ήρωες σε ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας 

12.10-13.00 Συζήτηση

13:00-14:30 Διάλειμμα

14:30-19:00 2η Συνεδρία: Προβολή Ταινιών Συντονισμός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

80΄ Μιχάλης Αρφαράς καθηγητής ΑΣΚΤ Η αισθητική του πειραματικού φιλμ στο animation

111΄ Βασίλης Μπούτος ART/ European Animation Center Πολωνικά Κινούμενα Σχέδια

40΄ Σπύρος Παπαδόπουλος

Το project Periapsis στο Τμημα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, θα φιλοξενήσει στο χώρο εκθέσεων την Έκθεση «Periapsis», σε συνεργασία με το ART/European Animation Center & τους νέους καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας,  4 – 20 Δεκέμβρη 2015, Πεδίον Άρεως, Βόλος.

Το ART/European Animation Center σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώριναςαλλά και με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων concept artist από τον κόσμο του Hollywood και των βίντεο παιχνιδιών (videogames) διοργανώνουν την πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art, εικαστική έκθεση, με τίτλο «Periapsis».
Βασισμένο σε concept – σενάριο του Κυριάκου Μπουρνά, οι καλλιτέχνες του project χτίζουν ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας στην τροχιά μιας αγγελικής πτώσης.Μέσα από ένα φανταστικό πρίσμα, δημιουργείται μια αλληγορική αφήγηση, ταυτισμένη με τη σημερινή κατάσταση. Ένα σενάριο του οποίου την ανάγνωση ο θεατής καλείται να ανακαλύψει μέσα από μία σειρά έργων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της θεματολογίας και της έρευνας του «Periapsis», με επίκεντρο τη συνάντηση – σύγκρουση του ανθρώπου με τις δυνάμεις του υπερφυσικού. Πέρα από την ωμή, δημιουργική δύναμη του ίδιου του project, σημαντικό ρόλο στην εικαστική του ολοκλήρωση παίζει και η μελέτη πάνω στην ίδια τη διαδικασία παραγωγής και δημιουργίας του. Μια διαδικασία η οποία, όντας μελέτη, έχει έμφυτο τον χαρακτήρα της συνεχούς εξέλιξης και αλλαγής, πράγμα το οποίο τη μετατρέπει σε μια αυτούσια μορφή τέχνης. Η διαδικασία αυτή, μαζί με το ίδιο το project αλλά και μέσα από αυτό, συντελεί στο να το ωθεί να μετασχηματίζεται συνεχώς μαζί της, οδηγώντας το σταδιακά σε νέα και μεγαλύτερα μονοπάτια.
«…Καὶ εἶδον ἄλλον ἄγγελον ἰσχυρὸν καταβαίνοντα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, περιβεβλημένον νεφέλην, καὶ ἡ ἶρις ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ, καὶ τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, καὶ οἱ πόδες αὐτοῦ ὡς στύλοι πυρός…», Ἀποκάλυψις Ἰωάννου 10:1Πηγή:εδω

Καλλιτέχνες
Richard Anderson, Βασίλης Αγγελόπουλος, Δημοσθένης Αβραμίδης, Γιάννης Βλασιάδης, Γιάννης Βγόντζας, Πάρης Ιωάννου,Χάρης Κοντοσφύρης, Ραφαήλ Καστερούδης, Φοίβος Κρανιωτάκης, Κυριάκος Μπουρνάς, Θανάσης Μπλιούμης, Φώτης Μπάλας,Ειρήνη Πουλιάση, Χριστίνα Τζάνη, Χρήστος Σκούρτης, Κώστας Σκεντερίδης.
Διοργάνωση Project:
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Θωμάς Ζωγράφος, Χάρης Κοντοσφύρης
Δημιουργία concept: Κυριάκος Μπουρνάς
Οργάνωση έκθεσης: Ειρήνη Πουλιάση
Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Βγόντζας
Εικονοληψία:Γιάννης Ρομπολας& Αγησίλαος Ρόμπολας
Υποστήριξη έκθεσης: Άννα Μαρία Σαμαρά, Γεωργία Δαμιανού, Γαβριήλ Φτελκόπουλος, Νικολέττα Τσαντίκη

© 2020 eetf.uowm.gr