Κεφαλάς Μίνως

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
“ΗΧΩ ΦΛΩΡΙΝΑΣ”
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΤΕ

 

Η ηχώ είναι μια τοπική εφημερίδα της Φλώρινας όπου έχει έναν μεγάλο αριθμό αναγνωστών  πολύ από αυτούς είναι συνδρομητές όπου εξασφαλίζουν την πληρωμή όλων των τευχών της που θα κυκλοφορήσουν μέσα σε ένα χρόνο. Η ΗΧΩ είναι εβδομαδιαία και βγαίνει κάθε Τετάρτη ,και καλύπτει πολλά θέματα που ενδιαφέρουν σχεδόν όλες της ηλικίες από δεκαπέντε και άνω. Η ηχώ μέτρα τρία χρόνια λειτουργίας ,είναι μια εφημερίδα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες με μεγαλύτερο αριθμό φύλλων  κυκλοφορίας .
Σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι έγχρωμη με πολλές φωτογραφίες . Τα θέματα όπου μπορεί κανείς να διαβάσει σε αυτήν είναι ενημέρωση γενική αλλά και τοπική ,όπου είναι πολύ χρήσιμα για τους πολίτες της Φλώρινας. Ακόμα και αθλητικά τοπικά αλλά και κάποια γενικά ,επίσης στη εφημερίδα υπάρχουν και αλλά θέματα.  Όπως είναι  οι συνεντεύξεις τα ρεπορτάζ, ,οι αγγελίες οι συνταγές τα κοινωνικά ο καιρός το σημείωμα του έκδοτη οι εκκλησιαστικές στήλες και το σαν σήμερα (στην Φλώρινα).
Ο χρόνος της πρακτικής άσκησης για τον καθένα φοιτητή ορίζεται σε ένα μήνα στην εφημερίδα εργαστήκαμε δυο άτομα όπου μας αναθέσανε μια ερευνά με στόχο την αξιολόγηση της εφημερίδας από τους αναγνώστες που είναι συνδρομητές της. Το πόσο ικανοποιημένοι είναι σε σχέση με την θεματολογία ,για το ποιες ηλικίες  την διαβάζουν μέσα στην οικογένεια ,ποιες στήλες και διάφορα αλλά .

Συνοπτική περιγραφή της εμπειρίας

 

Η πρακτική μου άσκηση στην εφημερίδα Ηχώ ήταν να πραγματοποιήσω μια στατιστική ερευνά σχετικά με την εφημερίδα για το πόσο διαβάζεται τι διαβάζεται ποιες ηλικίες και τα λοιπά. Από αυτήν την εμπειρία που είχα στην εφημερίδα Ηχώ για ένα μήνα είδα πως είναι να έρχεσαι σε επαφή με πολύ κόσμο και να επικοινωνείς με διάφορους ανθρώπους διαφορετικούς από εσένα, και να πρέπει να τους προσεγγίσεις έτσι ώστε να κάνουν αυτό που θέλεις .Να τους ζητήσεις να είναι δεκτικοί αλλά και συνεργάσιμοι για να αφιερώσουν λίγο χρόνο προκείμενου να τους κανείς ερωτήσεις  .Είναι μια εμπειρία όπου δεν απαιτούσε γνώση σε μια ιδιότητα αν και η επικοινωνία σε επαγγελματικό επίπεδο απαιτεί γνώσεις και σπουδάζετε ,στην περίπτωση όμως μιας ερευνάς στατιστικής όπως έγινε από εμένα και τον συμφοιτητή μου είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να την εκτελέσει αρκεί να έχει ευγένεια να μην είναι πιεστικός και να κατανοεί τους ανθρώπους όπου μπορεί να μην έχουν εκείνη τη στιγμή όρεξη έτσι ώστε να μιλήσουν και να προχωρά στον επόμενο. Γενικά θα έλεγα ότι ήταν ενδιαφέρον δεν έχω ξανακάνει κάποια αντίστοιχη δουλεία έως τώρα.

 

καλλιτεχνική κατεύθυνση, επαγγελματική κατεύθυνση, εκπαιδευτική κατεύθυνση.

 

Η πρακτική μου άσκηση στην εφημερίδα Ηχώ ήταν να πραγματοποιήσω μια στατιστική ερευνά σχετικά με την εφημερίδα για το πόσο διαβάζεται τι διαβάζεται ποιες ηλικίες, και τα λοιπά .Σαν εμπειρία όπως ανάφερα παραπάνω ήταν για εμένα πρωτόγνωρη αφού έως τώρα δεν έχω εργαστεί σε αντίστοιχη δουλεία παρά μόνο σε λιανική πώληση όπου οποίος έρχεται θα θέλει να εξυπηρετηθεί και να ψωνίσει .Πρόσθεσα σε να κείμενο τα τρία παραπάνω ερωτήματα διότι ο φορέας ήθελε κάτι που όπως μας είπε θα ήταν γι αυτόν πολύ χρήσιμο για την εξέλιξη της εφημερίδας και θα τον βοηθούσε έτσι ώστε να καταλάβει πως βλέπει ο κόσμος την δουλεία του. Άλλωστε σε αυτά τα τρία χρόνια λειτουργίας όπως μας ανέφερε δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο .Όποτε το ερωτηματολόγιο είχε ερωτήσεις που αφορούσαν το πόσο χρήσιμη είναι  στους αναγνώστες στην καθημερινότητα τους ,όπου μέσα από αυτήν ενημερώνονται  για τοπικά νέα και αλλά πράματα .Η ερωτήσεις που γινόντουσαν ήταν οι εξής Ποσά άτομα διαβάζουν την εφημερίδα, ποιες ηλικίες την εφημερίδα ,ποια από της στήλες διαβάζεται περισσότερο, η συνδρομή της εφημερίδας (σαράντα εύρο το χρόνο )σας φαίνεται, σας αρέσουν οι εκκλησιαστικές στήλες που υπάρχουν στην εφημερίδα, τι διαφορετικό η καινούργιο θα θέλατε να δείτε μέσα στην ηχώ, άλλες εφημερίδες που διαβάζεται ,χρησιμοποιείται internet, αν ναι θα σας ενδιέφερε να παίρνεται την εφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) Μια εφημερίδα τοπική μπορεί να είναι ποιο κοντά στον αναγνώστη από τι μια μεγαλύτερη και να είναι ποιο ουσιαστική. Η συνεργασία με τον φορέα για εμένα ήταν παρά πολύ καλή δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και η συμπεριφορά ήταν παρά πολύ θετική .Επειδή η δράση σε αυτή την εργασία ήταν η επαφή με τον κόσμο για μια στατιστική ερευνά στους συνδρομητές με βάση κατάλογου θεωρώ ότι δεν είχε κάποια καλλιτεχνική βάση , στην εκπαίδευση θεωρώ αν υπήρχε ο χρόνος θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράματα αν και είναι λίγος ο καιρός έτσι ώστε κάποιος να μάθει να εργάζεται στους ρυθμούς μιας εφημερίδας .


ΓΚΑΛΟΠ εφημερίδας ΗΧΩ (παράδειγμα)

 

Αριθμός………….
Ποσά άτομα διαβάζουν την εφημερίδα
1
2
3
περισσότερα
ποιες ηλικίες διαβάζουν την εφημερίδα
20-30
30-40
40-50
50 και πάνω
Ποια από της στήλες διαβάζεται περισσότερο
Σημείωμα έκδοτη (σελ.1)
Παραπλανητικά (σελιδα 2)
Συνέντευξη-Πρόσωπα και ιδέες (σελ.5)
Ηχωλογίο(σελ.6)
Αθλητικά(σελ.13)
Ηχωχρονος(σελ.12)
Συνταγές(σελ.20)
Άλλη στήλη
Η συνδρομή της εφημερίδας (σαράντα εύρο το χρόνο )σας φαίνεται
Μικρή
μεγάλη
κανονική
Σας αρέσουν οι εκκλησιαστικές στήλες που υπάρχουν στην εφημερίδα
Ναι
Όχι
Μου είναι αδιάφορες
Τι διαφορετικό η καινούργιο θα θέλατε να δείτε μέσα στην ηχώ
Αλλες εφημερίδες που διαβάζεται
………………………………………………………………………………..
Χρησιμοποιείται internet
Ναι
Όχι
Αν ναι, θα σας ενδιέφερε να παίρνεται την εφημερίδα σε ηλεκτρονική μορφή (pdf)
με τη μίση συνδρομή
Ναι
Όχι

© 2020 eetf.uowm.gr