Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή φοιτητών στην όγδοη Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή φοιτητών

στην όγδοη Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος

 

Η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος πρόκειται να πραγματοποιήσει την όγδοη διοργάνωσή της στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους εκθεσιακούς χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συγκεντρώνει με τις εκδηλώσεις του και τις εκθέσεις του μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής διανόησης της χώρας, καθώς και διεθνές καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Το Δ. Σ. του Μουσείου όχι μόνο αποφάσισε να διαθέσει το χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι αλλά προτείνει και να συμμετέχει ενεργά και στην οργανωτική επιτροπή της Μπιενάλε.

Στην Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι των πολιτισμών θα δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές να προβάλουν την δουλειά τους και να δείξουν την ποιότητα της εκπαιδευτικής πολύμορφης διαδικασίας που γίνεται σε όλα τα εικαστικά τμήματα των σχολών καλών τεχνών της ανώτατης εκπαίδευσης που διαθέτει η χώρα.

Όροι Συμμετοχής

Η Οργανωτική Επιτροπή της 8ης Μπιενάλε αποφάσισε να συμμετέχουν σ’ αυτήν φοιτητές από το τέταρτο και πέμπτο έτος των ακαδημαϊκών σπουδών τους με ένα έργο τους που μπορεί να εκφράζεται με οποιοδήποτε μέσο της εικαστικής τους δημιουργίας.

Τα έργα που θα επιλεγούν να συμπεριληφθούν στη διοργάνωση θα πρέπει να είναι έτοιμα προς έκθεση και να συνοδεύονται από μία φωτογραφία καλής ανάλυσης (300 dpi σε μορφή αρχείου jpeg ή tiff ή pdf) για να χρησιμοποιηθεί για τον κατάλογο της Μπιενάλε.

Όσα έργα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η Οργανωτική Επιτροπή θα απορριφθούν.

Στην Μπιενάλε θα συμμετέχουν 25 φοιτητές από την ΑΣΚΤ, 25 έργα από την Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, 25 έργα από την Σχολή Καλών Τεχνών του ΠΔΜ και 15 έργα από την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς απέκτησε εφέτος τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Σπουδών του, ώστε αυτό να είναι ισότιμο με τα προγράμματα σπουδών των Εικαστικών Τμημάτων των Σχολών Καλών Τεχνών των ΑΕΙ.

Τα έργα θα επιλεχθούν από επιτροπή καθηγητών που θα ορίσει η κάθε σχολή ξεχωριστά. Τα επιλεγμένα έργα θα κριθούν από επιτροπή 2 καθηγητών από την κάθε σχολή καθώς και τους λοιπούς οργανωτές, δηλαδή ένας εκπρόσωπος από Τα Νέα της Τέχνης και δύο εκπρόσωποι από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Αυτή η Επιτροπή θα αποφασίσει τα βραβεία και τους επαίνους που θα δοθούν σε ειδική τελετή την βραδιά των εγκαινίων. Η χωροθέτηση και η παρουσίαση των έργων της έκθεσης θα γίνει με την επιμέλεια των δύο εκπροσώπων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Τα έργα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2016 για να επιλεχθούν και να εκτεθούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, τον Απρίλιο του 2017. Στις 30 Νοεμβρίου 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των επιτροπών των επιμέρους σχολών καλών τεχνών και να έχει σταλεί οι φωτογραφίες των έργων στην οργανωτική επιτροπή και στο ΚΜΣΤ.

Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα συνοδευτεί με παράλληλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν.

Περιορισμοί και τεχνικές προδιαγραφές [*]

  • Για τα επίτοιχα έργα οι διαστάσεις τους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις διαστάσεις 180Χ180Χ35 εκ.
  • Όσοι συμμετέχουν με γλυπτά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι θα καλύψουν τα έξοδα της μεταφοράς τους στο χώρο διεξαγωγής της έκθεσης.
  • Οι φοιτητές που θα κάνουν κατασκευές θα πρέπει να συμμετέχουν με έργα που θα λαμβάνουν υπ’ όψη τον καθορισμένο χώρο που θα εκτεθούν τα έργα τους και ότι θα καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα μεταφοράς τους.
  • Στις περιπτώσεις έργων περφόμανς οι συντελεστές τους θα πρέπει να μεταφερθούν με δικά τους έξοδα.
  • Για τα έργα σε μορφή video θα πρέπει το είδος ψηφιακών αρχείων του να είναι συμβατό με τον εξοπλισμό του μουσείου που θα χρησιμοποιηθεί στην έκθεση, αλλιώς θα πρέπει να σταλεί και ο συμβατός εξοπλισμός.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και στα εργαστήρια των τμημάτων σας.

 

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής

Άρτεμις Καρδουλάκη, Τα Νέα της Τέχνης

Συραγώ Τσιάρα, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Αρετή Λεοπούλου, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Γιάννης Σκαλτσάς, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Γιώργος Διβάρης, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Ζουρούδης, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αγγελική Αυγητίδου, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Δήμητρα Σιατερλή, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ξενοφών Μπίτσικας, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

[*] Οι περιορισμοί αυτοί είναι υποχρεωτικοί αλλά είναι δυνατόν να μετατραπούν από την επιτροπή αναλόγως των υλικών συνθηκών που θα προκύψουν μέχρι την έναρξη της Μπιενάλε.

8h Biennale SKT ANΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά αρχεία

© 2020 eetf.uowm.gr