Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο: «Με αφορμή το παρελθόν: Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους»

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΑΝΗΣ
Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο
«Με αφορμή το παρελθόν: Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους».
Ειδικό θέμα: «Ζωντανοί οργανισμοί»
30 Ιουνίου – 6 Ιουλίου 2017

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θερινού εικαστικού εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» που διοργανώθηκε από 30 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ του ΠΔΜ συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά συμπόσια και εικαστικά εργαστήρια που οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής από το 2011, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, γνωρίζοντας έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και έχοντας την ευκαιρία με τις εμπειρίες αυτές να ανατροφοδοτήσουν το εικαστικό τους έργο.
Στο πλαίσιο του project του φετινού εργαστηρίου, με θέμα «Ζωντανοί οργανισμοί», διερευνήθηκε η ποικίλη παρουσία των ζώων στην έκθεση του Μουσείου, παράλληλα με την αποτύπωση της σύγχρονης πανίδας στα όρια του οικισμού και τη γύρω περιοχή μέσα από ψηφιακά εικαστικά έργα (φωτογραφία, βίντεο, ηχητικές καταγραφές), ώστε να χαρτογραφηθεί η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα στη σύγχρονη εποχή στον συγκεκριμένο τόπο και να συνδεθεί με την ιστορική διάσταση του θέματος, όπως προκύπτει από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής.
Στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο του 2017 συμμετείχαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ Ρομάν Ζουέβ, Ίρις Κολλιδά, Γεωργία Κόντου, Μαρία Λαγού, Αριάδνη Πεδιωτάκη και Αγγελίνα Τσουμάνη. Οι συμμετέχουσες/οντες στο Θερινό Εικαστικό Εργαστήριο είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αιανής από την αρχαιολόγο Κατερίνα Αναγνωστοπούλου και να παρακολουθήσουν εισηγήσεις για ειδικούς τομείς της αρχαιολογικής έρευνας από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη κατά την επίσκεψή τους στην ανασκαφή της Μαυροπηγής, από την αρχαιολόγο Χαρά Στυλιανάκου για τις αρχαιοβοτανικές εργασίες, καθώς και εισηγήσεις που αφορούσαν το ειδικό θέμα του εργαστηρίου από την Επίκ. Καθηγήτρια του ΤΕΕΤ Ζωή Γοδόση και την διδάσκουσα στο εργαστήριο φωτογραφίας του ΤΕΕΤ Έλενα Εφέογλου.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ διέδρασαν με τους απόφοιτους του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Αλέξανδρο Καραγιάννη, Απόστολο Καραγιάννη και Ειρήνη Κωνσταντίνου, καθώς και με τον Γρηγόρη Τζιαναμπέτη, υπεύθυνο για το εργαστήρι του ψηφιδωτού και τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό. Τα έργα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν και θα εκτεθούν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της πανσελήνου στις 7 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Η εμπειρία του εργαστηρίου λειτουργεί σε επίπεδο εκπαιδευτικό, και παράλληλα ανατροφοδοτεί δημιουργικά το έργο των φοιτητών και φοιτητριών.
Οφείλουμε ευχαριστίες στην προϊσταμένη της Εφορείας, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη και στο προσωπικό του Μουσείου, γιατί για άλλη μια χρονιά η διοργάνωση από τους υπεύθυνους και το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής ήταν υποδειγματική και η φιλοξενία εξαιρετικά θερμή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους κατοίκους της Αιανής που υποδέχτηκαν την ομάδα των φοιτητών και τους διευκόλυναν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση του project.

Συντονισμός Εργαστηρίου: Ζωή Γοδόση, Επικ. καθηγήτρια ΤΕΕΤ, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.
Εποπτεία ομάδας φοιτητών: Έλενα Εφέογλου
Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και από τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο.
Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Λαγού
Σχεδιασμός εντύπου: Ίρις Κολλιδά

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

© 2020 eetf.uowm.gr