Το Project PERIAPSIS, είναι η πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art – εικαστική έκθεση από την Σχολή καλών τεχνών Φλώρινας και παρουσιάζετε στο εικαστικό πρόγραμμα του 1st ANIMATION MARATHON στο Βιο-Ρομάντζο, Αθήνα

1st ANIMATION MARATHON-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To ART/ European Animation Center διοργανώνει τον 1ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ANIMATION (1st ANIMATION MARATHON) στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ (Αναξαγόρα 3, Αθήνα, τ.: 210 3425335) από 22 έως 28 Νοεμβρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών animation, έκθεση ζωγραφικής και παρουσίαση εργαστηρίων ψηφιακής γλυπτικής (με τον Ορέστη Συμβουλίδη) και ψηφιακών τεχνών (με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο).

Ο 1ος Μαραθώνιος Animation επιχειρεί να γίνει ένα βήμα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σχετίζονται με τα κινούμενα σχέδια και τις οπτικοακουστικές τέχνες γενικότερα, και οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, διερευνούν και διευρύνουν τα όρια τόσο στον χώρο του animation όσο και στις ποικίλες μορφές των εικαστικών τεχνών. Η χρήση των νέων μέσων διευκολύνει τις εκφραστικές δυνατότητες των καλλιτεχνών, ωστόσο το βασικό πεδίο άσκησης των πάσης φύσεως αισθητικών αναζητήσεων, παραμένει η ζωγραφική τέχνη. Από τις παραδοσιακές τεχνικές του 2d animation, έως τις πειραματικές–εικονοκλαστικές απόπειρες των μικτών τεχνικών και τις ψηφιακές εκδοχές του σήμερα, το παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν παρουσιάζει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα είτε ως κινούμενες είτε ως στατικές εικόνες.

Η εξέλιξη των νέων μέσων επέφερε αναπόφευκτα τη διάρρηξη των παραδοσιακών αντιλήψεων για τα είδη των τεχνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψηφιακή γλυπτική, όπου μια καλλιτεχνική ιδέα μπορεί να σμιλευτεί με τη γραφίδα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, και να σχηματοποιηθεί μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή σε γλυπτό ή να γίνει ψηφιακό αρχείο με ποικίλες εφαρμογές.

Στην πρώτη αυτή απόπειρα κλήθηκαν τα «τρέξουν» δημιουργοί με ποικίλες καταβολές, προσφέροντας το έργο και τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς, ελπίζοντας να συγκινήσουν το κορεσμένο –εν πολλοίς– βλέμμα του σύγχρονου θεατή…

Α. ΠΡΟΒΟΛΕΣ 

Κυριακή 22, Δευτέρα 23, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, Ώρες: 20:00-22:00

– Πειραματικές ταινίες animation του Μιχάλη Αρφαρά, συνολικής διάρκειας 80 λεπτών. (Ο καλλιτέχνης θα προλογίσει το έργο του)

– Ανθολογία Πολωνικών ταινιών animation μικρού μήκους, συνολικής διάρκειας 111 λεπτών.

Β. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ PERIAPSIS

Κυριακή 22 – Σάββατο 28 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 16:00-22:00

Εγκαίνια: Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, Ώρα: 19:00

Το Project PERIAPSIS, είναι η πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art – εικαστική έκθεση, υπό την αιγίδα του 3ου Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Animation Marathon 2015. Βασισμένο στο Concept – σενάριο του Κυριάκου Μπουρνά, οι καλλιτέχνες του project χτίζουν ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας στην τροχιά μιας αγγελικής πτώσης. Mέσα από ένα φανταστικό πρίσμα, δημιουργείται μια αλληγορική αφήγηση, ταυτισμένη με την κατάσταση στην οποία ζούμε. Είναι το οπτικό brainstorming ιδεών και εικόνων με μια ενιαία μορφοπλαστική γραμμή. Διαμορφώνεται έτσι ένα σενάριο του οποίου την ανάγνωση ο θεατής καλείται να ανακαλύψει, μέσα από μία σειρά έργων που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της θεματολογίας και της έρευνας του «Periapsis», με επίκεντρο τη συνάντηση-σύγκρουση του ανθρώπου, με τις δυνάμεις του υπερφυσικού.

Γ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, Ώρες: 16:00 – 19:00

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες Ορέστης Συμβουλίδης και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στων χώρο των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΡΦΑΡΑ (80΄)

 1. ΕΠΙΚΑΙΡΑ / Wochenshou, 23’ 37’

Έτος παραγωγής: 1982

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς

Ήχος: The Sluts

Παλαιά κινηματογραφικά επίκαιρα επεξεργασμένα με μικτές τεχνικές από τον καλλιτέχνη, μετατρέπονται σε animation, πειραματικού χαρακτήρα.

 1. ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ / EineGeschichteUeber Menschen, 3’ 26’’ 

Έτος παραγωγής: 1989

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς

Ήχος: Malte Preuβ, Andreas Hoppe, Μιχάλης Αρφαράς

Το έργο είναι μία συμβολική αναπαράσταση κανιβαλισμού, όπου αλληλοτρώγονται μικρά και μεγάλα, παχιά και αδύνατα ψάρια. Η σύντομη αυτή παραβολή της σκληρότητας που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις, είναι ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων με αισθητική θεάτρου σκιών.

 1. 03. ΣΥΝΤΟΜΟ ΦΙΛΜ ΓΙΑ ΜAKΡΟΣΤΕΝΟΥΣ ΚΕΚΕΔΕΣ / KurzerFilmFuer Lange Stotterer, 2’ 18’’

Έτος παραγωγής: 1988

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς

Ήχος: Frank Mazke, Μιχάλης Αρφαράς

Πρόκειται για ένα πειραματικό έργο κινουμένων σχεδίων αφιερωμένο στον ντανταϊστή καλλιτέχνη και ποιητή Kurt Schwitters. Ο ρυθμός του φιλμ ακολουθεί την απαγγελία του ποιήματός του «Kurzer Film fuer lange Stotterer» (Μικρό ποίημα για μεγάλους κεκέδες).

 1. 04. CITY LIFE GRAFFITIS, 8’ 30’’

Έτος παραγωγής: 1986

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς

Ήχος: Saint Anne, Μιχάλης Αρφαράς

Ένα πυροτέχνημα εικόνων και ήχων, αντικατοπτρισμών της αστικής ζωής στα τέλη του 20ου αιώνα. Το έργο είναι πειραματικό μοντάζ μίας πλειάδας τεχνικών και αισθητικών εκφράσεων της animation.

 1. ANIMATION HAS NO BORDERS, 9’ 18’’

Έτος παραγωγής: 1986

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Peter Sweenen

Παραγωγή: Cilia van Dijk

Ήχος: De Volharding

Τριάντα έξη animators από 36 διαφορετικές χώρες συνεργάστηκαν, ώστε να εικονογραφήσουν την μουσική της «INTERNATIONALE» με εικόνες σχεδιασμένες απευθείας στη σελιλόζη του φιλμ. Αυτό το κινηματογραφικό έργο αποτελεί ένα δείγμα διεθνούς καλλιτεχνικής συνεργασίας σε μία εποχή όπου πολλά σύνορα ήταν ακόμη απροσπέλαστα.

 1. TRICKTYCHONΝο 4, 12’ 13’’ 

Έτος παραγωγής: 2004

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς

Ήχος: Μιχάλης Αρφαράς

Αρχαϊκοί ήχοι από χριστιανικά και βουδιστικά μοναστήρια δημιουργούν την ρυθμική βάση της χορογραφίας του έργου. Το φιλμ είναι ένα αφιέρωμα στους τελετουργικούς χορούς του Bauhaus.

 1. KOUKLOTOPOS, 11’ 47’’

Έτος παραγωγής: 2005

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς

Ήχος: Θόδωρος Βασιλειάδης, Μιχάλης Αρφαράς

Ένας χείμαρρος εικόνων, ήχων και χρωμάτων ξεχειλίζει από το φιλμ. Ανάμεσά τους ξετυλίγεται ένα θέατρο εφιαλτικών σκιών, ο απόηχος της αγωνίας των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

 1. ΙKARUSNOVUS, 10’ 32’’

Έτος παραγωγής: 2006

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς

Ήχος: Θόδωρος Βασιλειάδης, Μιχάλης Αρφαράς

Ο Ίκαρος, μετά από μία σειρά αποτυχημένων πτήσεων και οδυνηρών πτώσεων, έχει χάσει πλέον την μυθική του υπόσταση. Με την βοήθεια περίεργων μηχανών, σχεδόν τρελός πλέον, προσπαθεί ένα τελευταίο πέταγμα. Το αποτέλεσμα είναι η αναμενόμενη νέα πτώση.

Βιογραφικό του Μιχάλη Αρφαρά

Ο Mιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και είναι animator, εικαστικός, καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.

1975-1980 Σπουδές στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών Braunschweig (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία).

1980 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον τίτλο του Meisterschϋler.

1980 Βραβείο χαρακτικής της Κάτω Σαξωνίας.

1980-1983 Βοηθός καθηγητού στα εργαστήρια λιθογραφίας, βαθυτυπίας και τυπογραφίας της ίδιας σχολής.

1980-2006 Μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών της Γερμανίας και μέλος του Συλλόγου Κινηματογραφιστών της Κάτω Σαξωνίας.

1988 Βραβείο AICA Ευρώπης.

1988-2006 Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Hildesheim (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία).

1990 Μέλος της ομάδας Κέντρο Χαρακτικής.

2000 Κινηματογραφική υποτροφία του Υπουργείου Επιστημών και πολιτισμού της Κάτω Σαξωνίας.

1982/1986 Υποτροφίες της κυβέρνησης του Ανοβέρου.

2001 Υποτροφία της Sparkassenstiftung για τη δημιουργία και έκδοση λιθογραφιών στα εργαστήρια Quensen.

2006 Καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Από το 1990 έχει παρουσιάσει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής και φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου.

Η συγγραφή και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων αποτελεί μία συνεχή του ενασχόληση και πειραματισμό, καταλαμβάνοντας αξιόλογο μέρος της δημιουργίας του.

Ανθολογία Πολωνικών Animation Μικρού Μήκους (111’)

O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015

Το πρόγραμμα O!PLA ACROSS THE BORDERS επιστρέφει με μια νέα ανθολογία πολωνικών ταινιών animation μικρού μήκους, ευελπιστώντας να ψυχαγωγήσει τους θεατές από όλο τον κόσμο, με ό,τι πιο σύγχρονο και πιο cool έχει παραχθεί στην Πολωνία τα τελευταία 2 χρόνια στον χώρο των κινούμενων σχεδίων. Και όπως πάντα, η ανθολογία έχει συγκροτηθεί από τη μεγαλύτερη Κριτική Επιτροπή του κόσμου, το Πολωνικά κοινό, που για το 2015 ανήλθε στα 4.166 μέλη!

Το O!PLA – The Festival of Polish Animation (www.polskaanimacja.pl) είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο πολιτιστικό πρόγραμμα, του οποίου η τρίτη έκδοση πραγματοποιήθηκε σε 51 πόλεις της Πολωνίας (από 21.03 έως 05.31.2015).

Στο O! PLA μόνο το κοινό, από κάθε συμμετέχουσα πόλη, αποφασίζει για τους νικητές!

Το O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015 είναι ένα «αντιπροσωπευτικό δείγμα» των τάσεων της σύγχρονης πολωνικής παραγωγής animation για το ηλικιακό κοινό άνω των 16 ετών.

Η ανθολογία O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015 περιλαμβάνει animation ταινίες με μεγάλο προϋπολογισμό, ταινίες που γίνονται σε επαγγελματικά στούντιο, ταινίες πλήρως ανεξάρτητης παραγωγής, σπουδαστικές ταινίες, μουσικά βίντεο, «επιγραμματικά animation» (δηλαδή ταινίες συντομότατης διάρκειας) και τα «Formaninama» (πειραματικού χαρακτήρα).

Από την αρχή, ο κύριος στόχος του O! PLA είναι (ξανα)χτίσει τις σχέσεις μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, και φέρει την τέχνη του animation ειδικά στις μικρότερες Πολωνικές, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Η προηγούμενη έκδοση του O!PLA ACROSS THE BORDERS 2014, παρουσιάστηκε σε 34 πόλεις σε 5 ηπείρους.

Ο εμπνευστής και βασικός διοργανωτής του O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015 είναι ο Piotr Kardas, Διευθυντής / Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Οι ταινίες με Πολωνικούς διαλόγους έχουν αγγλικούς υπότιτλους.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

 1. WATER LILIES / Nenufary, 4’

Πολωνία 2013

Σκηνοθεσία: Marcin Surma

Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT).

Τεχνική: Drawn 2D animation

Διάλογοι: Όχι

Ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από το κτίριο… Μια όμορφη μελέτη του φωτός στηριγμένη στο γνωστό μουσικό έργο Canon in D του Johann Pachelbel.

– Ειδική Διάκριση στην κατηγορία «Formanima»

 1. THE TENEMENT BUILDING / Kamienica, 12’43”

Πολωνία 2013

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Animation: Agnieszka Burszewska

Co-Animation: A. Wyrwas, W.Sankiewicz

Μουσική: R. Baszun, M. Mulawa

Παραγωγή: FUMI Studio

Τεχνική: Puppet / Clay animation

Διάλογοι: Όχι

Μια μαύρη κωμωδία για τους πεινασμένους κατοίκους της μεσαίας τάξης μιας πολυκατοικίας.

– 3ο Βραβείο “Brown Sack” στην κατηγορία «Επαγγελματική Ταινία».

 1. BUT SHE’SNICE…,6’

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Tomasz Pilarski

Μουσική: Damian Czajka

Παραγωγή: Artistic University in Poznan (UAP)

Τεχνική: Drawn 2D animation

Διάλογοι: Όχι

Μην ξεχνάς ότι η σκιά σου είναι πάντα κοντά σου…

– 3ο Βραβείο “Brown Sack” στην κατηγορία «Σπουδαστική Ταινία»

 1. DOGGYDENT/ Piesydent, 2’ 05”

Πολωνία 2014

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Εικονογράφηση: Magdalena Pilecka

Animation: Rafał Felak

Μουσική: Remigiusz Zawadzki

Παραγωγή: Magdalena Pilecka

Τεχνική: Drawn / 2D animation

Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Γνωρίστε ένα οδοντίατρο σκύλων και τα μυριάδες προβλήματά του…

– 3ο Βραβείο “Brown Sack” στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

 1. THE DRIFT / Dryf, 4’19”

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Marcin Ożóg

Μουσική: Zespół Kariera

Παραγωγή: Marcin Ożóg

Τεχνική: Stop-motion animation

Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

«Cardboard»: μουσικό video του πολωνικού συγκροτήματος Zespół Kariera.

– 3ο Βραβείο “Brown Sack” στην κατηγορία «Animation Video Clip»

 1. 331 DAYS / 331 DNI, 6’ 33”

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Piotr Mazur

Παραγωγή: AFA School of Photography in Wroclaw

Τεχνική: Time lapse / Stop motion animation

Διάλογοι: Όχι

Τριακόσιες τριάντα μία ημέρες ζωής σε ένα διαμέρισμα…

– 3ο Βραβείο “Brown Sack” στην κατηγορία «Formanima»

 1. DE HERINACIO. ON THE HEDGEHOG, 2’ 06”

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Ala Nunu Leszyńska

Μουσική: Magda Tejchma

Παραγωγή: Artistic University Poznan

Τεχνική: Puppet animation

Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Η επεξήγηση των αγκαθιών ενός σκαντζόχοιρου με βάση το μεσαιωνικό βεστιάριο…

– 3ο Βραβείο “Brown Sack” στην κατηγορία «Animation Epigrams»

 1. HIPPOS /Hipopotamy, 12’ 29”

Πολωνία 2014

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Animation: Piotr Dumała

Co-Animation: Paweł Dębski

Μουσική: Alexander Balanescu

Παραγωγή: FUMI Studio

Τεχνική: Drawn / 2D animation

Διάλογοι: Όχι

Το «Μπαλέτο της βαρβαρότητας», είναι μια ανησυχητική μελέτη της ανθρώπινης φύσης…

– 2ο Βραβείο “Silver Sack” στην κατηγορία «Επαγγελματική ταινία»

 1. OVER MY DEAD BODY! / Po MoimTrupie!,3’ 38”

Πολωνία 2015

Σκηνοθεσία: Agata Mianowska

Μουσική: Paris Μusic

Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)

Τεχνική: Drawn animation

Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Μια νεαρή γάτα συστήνει στους γονείς της τον νέο φίλο της: ένα κουνέλι-καλλιτέχνη…

– 2ο Βραβείο “Silver Sack” στην κατηγορία: «Σπουδαστική Ταινία»

 1. PATE / Pasztet, 5’30”

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Łukasz Jedynasty, Zuzanna Staszewska

Μουσική: Kasia & Wojtek

Παραγωγή: Rainbow Box

Τεχνική: Puppet animation

Διάλογοι: Ναι (στίχοι)

Μουσικό βίντεο για το πολωνικό συγκρότημα Kasia & Wojtek

– 2ο Βραβείο “Silver Sack” στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

 1. MY IDENTIFICATION / MojaIdentyfikacja, 3’19”

Πολωνία 2013

Σκηνοθεσία: Natalia Krawczuk

Μουσική: AmperA

Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)

Τεχνική: Pixelation animation

Διάλογοι: Ναι (στίχοι)

Μουσικό video του πολωνικού συγκροτήματος AmperA.

– 2ο Βραβείο “Silver Sack” στην κατηγορία «Animation Video Clip»

 1. SUPERNOVA / Supernowa, 7’ 30”

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Paweł Czarnecki

Μουσική: Patryk Bychoski

Παραγωγή: Paweł Czarnecki

Τεχνική: Mixed animation

Διάλογοι: Όχι

Η ποιητική εικόνα του θανάτου (ή ο ριζικός μετασχηματισμός) του πλανήτη…

– 2ο Βραβείο (“Silver Sack”) στην κατηγορία «Formanina»

 1. THE RIVERS / Rzeki, 2’ 29”

Πολωνία 2014

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Daria Wiktoria Kopiec

Animation: Adam Wyrwas

Μουσική: Ola Bilińska

Παραγωγή: Fundacja Pogranicze / WJTeam.

Τεχνική: Puppet / Clay animation

Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Μια όμορφη “ερμηνεία” του ποιήματος «Τα ποτάμια» του Czeslaw Milosz.

– 2ο Βραβείο “Silver Sack” στην κατηγορία «Animation Εpigrams»

 1. A BLUE ROOM /NiebieskiPokój, 14’26”

Πολωνία 2014

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Animation: Tomasz Siwiński

Co-Animation: P. Garbacz, A.P. Morawski |

Μουσική: Rémi Boubal

Παραγωγή: Sacrebleu / Se-Ma-For

Τεχνική: Paint-on-glass animation

Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Εξαιρετικά υποβλητική μελέτη του ανθρώπινου μυαλού σε κατάσταση κλινικού θανάτου…

– 1ο Βραβείο “Golden Sack” στην κατηγορία «Επαγγελματική Ταινία»

 1. A DOCUMENTARY FILM / Dokument, 6’ 50”

Πολωνία 2015

Σκηνοθεσία: Marcin Podolec

Μουσική: Wiktoria Nowak

Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT).

Τεχνική: Drawn / mixed animation

Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Το πορτραίτο ενός πατέρα, των οποίων τα παιδιά ζουν τη δική τους ζωή μακριά απ’ αυτόν.

– 1ο Βραβείο “Golden Sack” στην κατηγορία: «Σπουδαστική Ταινία»

 1. BEVAREOF SMOKING, OR THE DEADLY EFFECTS OF SMOKING, VER.2 /

Zgubne Skutki Palenia Ver.2, 4’ 53”

Πολωνία 2013

Σκηνοθεσία, Animation: Maciej Pestka

Σενάριο: Maciej Pestka, Piotr Pestka

Παραγωγή: Mapepi Animations

Τεχνική: 3D computer animation

Διάλογοι:  Όχι

Σκεφτείτε δύο φορές πριν να ανάψει το τελευταίο τσιγάρο σας…

– 1ο Βραβείο “Golden Sack” στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

 1. AVA ’N GARDE / Awa ’N Garda, 6’29”

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Bogna Warszawa

Μουσική: SinSen & Oz

Παραγωγή: Bogna Warszawa / SinSen

Τεχνική: Graphic animation

Διάλογοι: Ναι (Στίχοι)

Μουσικό video του Πολωνού ράπερ SinSen.

– 1ο Βραβείο “Golden Sack” στην κατηγορία «Animation Video Clip»

 1. LOOP, 3’

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Michał Socha

Μουσική: Michał Socha

Παραγωγή: BrosFX

Τεχνική: Drawn animation

Διάλογοι: Όχι

Οι οπτικό-ακουστικές παραλλαγές ενός επαναλαμβανόμενου εφέ.

– 1ο Βραβείο “Golden Sack” στην κατηγορία «Formanima»

 1. HEDGEHOG / Jeż,1’ 52”

Πολωνία 2014

Σκηνοθεσία: Anna Nowicka

Παραγωγή: Polish-Japanese Academy of Information Technology in Warsaw (PJAIT)

Τεχνική: CGI animation

Διάλογοι: Όχι

Μηλιά, μήλα και σκαντζόχοιρος…

– 1ο Βραβείο “Golden Sack” στην κατηγορία «Animation Εpigrams».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «Periapsis»

Το ART/European Animation Center σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας αλλά και με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων concept artist από τον κόσμο του Hollywood και των βίντεο παιχνιδιών (video games) διοργανώνουν την πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art, εικαστική έκθεση, με τίτλο «Periapsis». Βασισμένο στο concept-σενάριο του Κυριάκου Μπουρνά, εννέα καλλιτέχνες, τρεις διεθνείς concept artists και ένας χαρισματικός 10χρονος σχεδιαστής χτίζουν ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας στην τροχιά μιας αγγελικής πτώσης. Το project «Periapsis», μέσα από ένα φανταστικό πρίσμα, δημιουργεί μια αλληγορική αφήγηση, ταυτισμένη με την κατάσταση στην οποία ζούμε, είναι το οπτικό brainstorming ιδεών και εικόνων με μια ενιαία μορφοπλαστική γραμμή. Διαμορφώνεται έτσι ένα σενάριο του οποίου την ανάγνωση ο θεατής καλείται να ανακαλύψει μέσα από μία σειρά έργων που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της θεματολογίας και της έρευνας του project «Periapsis», που είναι η συνάντηση-σύγκρουση του ανθρώπου, με τις δυνάμεις του υπερφυσικού.

Περίαψη (periapsis), είναι το σημείο της τροχιάς ενός δορυφόρου, την στιγμή που αυτός βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη του και συμβολίζεται διεθνώς με το ελληνικό πεζό γράμμα ω.

«…Καὶ εἶδον ἄλλον ἄγγελον ἰσχυρὸν καταβαίνοντα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, περιβεβλημένον νεφέλην, καὶ ἡ ἶρις ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ, καὶ τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, καὶ οἱ πόδες αὐτοῦ ὡς στύλοι πυρός…», Ἀποκάλυψις Ἰωάννου 10:1

Διοργάνωση Project

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Θωμάς Ζωγράφος, Χάρης Κοντοσφύρης

Δημιουργία concept: Κυριακός Μπουρνάς

Οργάνωση έκθεσης: Ειρήνη Πουλιάση

Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Βγόντζας

Υποστήριξη έκθεσης: Άννα Μαρία Σαμαρά, Γεωργία Δαμιανού, Γαβριήλ Φτελκόπουλος.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Βιογραφικά

ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗΣ, Visual Artist

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.

Φοίτησε στην Α.Σ.Κ.Τ. από το 1999-2006 στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου (πτυχίο 29/30). Ολοκλήρωσε τις σπουδές για το δεύτερο πτυχίο στο Εργαστήριο της Χαρακτικής με καθηγητή τον Μιχάλη Αρφαρά το 2013. Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλούς χώρους τα τελευταία εννέα χρόνια. Το 2007 απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό εικαστικών που διοργάνωσε η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στον πολυχώρο «Αθηναΐς», σε συνεργασία – χορηγία της εταιρίας Νestle. Το 2011 απέσπασε πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η Α.Σ.Κ.Τ. και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Ως γλύπτης – ζωγράφος εργάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Tα τελευταία τέσσερα χρόνια καταπιάνεται με παραγωγές σχετικές με τη δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών, κυρίως 3d μοντέλων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Visual Artist

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με τη Ρένα Παπασπύρου και χαρακτική με τον Μιχάλη Αρφαρά. Το 2014 τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Α.Σ.Κ.Τ.

Συνεργάστηκε με τα περιοδικό Βαβέλ και MovMag, τις εκδόσεις «9» και «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας» και ως εικονογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Συνεργάζεται με τη μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου «Athens Review of Books» σχεδιάζοντας όλα τα εξώφυλλά της.

Το 2000 εξεδόθη το κόμικς-άλμπουμ του με τίτλο «Ο Γιάπωνας», το 2009 «Ο Γιάπωνας – Δευτερονόμιον» και η «Επιλαρχία!» το 2011.

Το 2003 το Μουσείο Μπενάκη παρήγγειλε πορτρέτο του Αντώνη Μπενάκη. Από το 2004 το έργο ανήκει στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Είναι συνιδρυτής της White Island Works.

Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές & δημόσιες συλλογές Ελλάδος και εξωτερικού.

Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθηνών και Φολεγάνδρου.

© 2020 eetf.uowm.gr