το πρότζεκτ “Δέντρα” επί της οδού Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη Πιλοτική φάση

Το 3ργαστήριο ζωγραφικής της Σχολής Καλών τεχνών Φλώρινας. το τρίτο  εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής καλών τεχνών Θεσσαλονίκης    σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης  συνδιαμορφώνουν το πρότζεκτ “Δέντρα” επί της οδού Παύλου Μελά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

Η βασική ιδέα αυτού του πρότζεκτ είναι να γίνει μια εικαστική παρέμβαση στα δέντρα επί της οδού Παύλου Μελά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί εφαρμογή στην πράξη. Θα υποστηριχθεί από το παράλληλο εικαστικό γεγονός της ανάρτησης 200 ζωγραφισμένων σεντονιών στην διασταύρωση Μελά και Παλαμά.

 

Ξεκινώντας πιλοτικά,τυλίχθηκε το πρώτο δέντρο με ύφασμα. Επιλέχθηκε ένα ύφασμα που χρησιμοποιείται στη γεωπονία για την προστασία των φυτών από το κρύο και την παγωνιά χωρίς όμως να τα περιορίζει να αναπνέουν. Τυλίγοντας το δέντρο δόθηκε βάση να αναδειχτεί η ιδιαίτερη φόρμα του εκάστοτε δέντρου . Οι τελικές συρραφές του υφάσματος δίνουν επιπρόσθετα την εντύπωση κλαδιών.

 

Στη συνέχεια ,με ακρυλικό μαύρο χρώμα, έγινε μια επέμβαση στο ύφασμα τονίζοντας τις γραμμές των κλαδιών σε κάποια σημεία, όπως φαίνονται αχνά στο βάθος, καθώς και το περίγραμμα των φύλλων στα σημεία που έρχονται σε επαφή με το ύφασμα.

 

Στο εσωτερικό , πάνω στο δέντρο, έχουν τοποθετηθεί φωτάκια υπογραμμίζοντας έτσι το έντονο παιχνίδι μορφών και σκιών τις βραδινές ώρες. Παράλληλα έρχεται στην επιφάνεια το εσωτερικό- κρυφό μέρος του δέντρου.

 

«Ο συμβολισμός του δέντρου, ανεξάντλητος και βαθιά ριζωμένος στη σκέψη των ανθρώπων, συνδυάζει μύθους και θρησκευτικές δοξασίες, παραδόσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις .Οι ρίζες του βυθίζονται στο παρελθόν, τρέφουν τους καρπούς του παρόντος και εξασφαλίζουν τους νέους εκείνους βλαστούς που θα αστράψουν στο στερέωμα του μέλλοντος, ενσαρκώνοντας την πνοή που έρχεται, σαν από θαύμα, μέσα από τα έγκατα της γης.»[1]

 

 

Συντονισμός 3ργαστήριο ζωγραφικής Φλώρινας Μαρί Θεοφίλου- Δήμητρα Μπαϊρακτάρη

[1] Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας (2008): Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές. Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Στιγμιότυπα από το πρότζεκτ “Δέντρα” επί της οδού Παύλου Μελά θα δείτε εδώ

 

© 2020 eetf.uowm.gr