Βράβευση Απόφοιτης του ΤΕΕΤ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ηλέκτρα Μάιπα απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ) είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα βραβευτούν για την μέχρι τώρα πορεία της από το πρόγραμμα της ARTWORKS, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος SNF Artist Fellowship Program. Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες.
Μέσα από αυτό, απονέμονται χρηματικά βραβεία σε καλλιτέχνες για την ηθική και υλική αμοιβή τους, καθώς και για την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων τους. Επίσης δίνει την ευκαιρία και ενθαρρύνει την επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα από σεμινάρια και συναντήσεις που οργανώνει και στα οποία προσκαλούνται καταξιωμένοι επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού.
Μέσω του προγράμματος της ARTWORKS, δίνονται 80 βραβεία στο σύνολο. Συγκεκριμένα, σε 75 καλλιτέχνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία των Εικαστικών τεχνών (Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Φωτογραφία, Εγκαταστάσεις, Performance, Εικαστικό βίντεο, Πολλαπλά και Νέα Μέσα, Ψηφιακές μορφές τέχνης), της Κινούμενης εικόνας (Μυθοπλασία, Ντοκιμαντέρ, Animation), καθώς και του Χορού. Επίσης, σε 5 άτομα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Επιμέλειας Εικαστικών Εκθέσεων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η ARTWORKS θα διοργανώσει δράσεις οι οποίες κατατείνουν στην ενίσχυση των καλλιτεχνών, στην εξέλιξη του έργου τους, στον ανοιχτό διάλογο με άλλους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου και στην ενίσχυση της προοπτικής συνεργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Η Ηλέκτρα Μάιπα μέσα από τη συμμετοχή της στον τρίτο κύκλο του Προγράμματος ARTWORKS θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σε περισσότερο βάθος τη δουλειά της και να μπορέσει να βρει νέες κατευθυντήριες γραμμές. Επιπρόσθετα το έπαθλο αυτό θα την βοηθήσει να εξελίξει κάποια projects της, όπως το Munti Analtu (Ψηλό Βουνό) Project. Ένα project που σχετίζεται με τις ρίζες της καταγωγής της και την αναπόσπαστη σχέση του σώματος με το τοπίο που είναι και ο κεντρικός άξονας της δουλειάς της.
Η Ηλέκτρα Μάιπα (γεν. 1989) είναι εικαστικός με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (1o Εργαστήριο Ζωγραφικής) από όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στο
Manchester School of Art, Metropolitan University of Manchester (MA Fine Art, Hons). Η πρακτική της περιλαμβάνει σχέδια, ψηφιακά κολλάζ, εγκαταστάσεις, performances για κάμερα και κείμενο, που έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Manchester Art Fair, UK (2019), House of Culture, Ρέθυμνο, K‐Gold Gallery & NEON, Λέσβος (2016), Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Θεσσαλονίκης (2014), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θεσσαλονίκης 2014), Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Βερολίνο (2013), Action Field Kodra, Θεσσαλονίκη (2012), Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες (2012), Biennale of new artists of Mediterranean, Θεσσαλονίκη (2011). Έχει συνεργαστεί επίσης με το Marina Abramović Institute και το Μουσείο Μπενάκη. Από το 2019 εργάζεται από κοινού με τους: Γιάννη Ζιώγα, Tim Brennan και Dave Griffiths για το International Residency Exchange Nomadic Itinerary Prespa/Florina to Allenheads/Manchester, μία πρότυπη νομαδική διαδικασία, η οποία προέκυψε από τη συνεργασία της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες, 1o Εργαστηρίο/Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Master of Fine Arts Program/Manchester School of Art.

Website: http://www.ilektramaipa.com/
Instagram: @ilektra_maipa

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ARTWORKS SNF Artist Fellowship Program 2020: https://www.art‐works.gr/artworksnews/artworks‐fellows‐2020/

 

Ηλέκτρα Μάιπα Ανακοίνωση _2-1

Σχετικά αρχεία

© 2020 eetf.uowm.gr