Οι εργασίες του θερινού Εργαστηρίου «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του θερινού Εργαστηρίου (Workshop) «Με αφορμή το παρελθόν- Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους» που διοργάνωσε από 21 έως 27 Ιουλίου 2014 η Λ’ Ε.Π.Κ.Α. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Στο Εργαστήριο συμμετείχαν οι φοιτήτριες του Τ.Ε.Ε.Τ. του Π.Δ.Μ. Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Θεοδώρα Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Μυστίλογλου, Άννα Πιάτου, Καίτη Τουρτούρα και Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, καθώς και ο απόφοιτος του Τ.Ε.Ε.Τ. του Α.Π.Θ. Απόστολος Καραγιάννης.
Στην διάρκεια του Εργαστηρίου που φέτος είχε ως θέμα του τη φράση «Λόγια από χώμα», βασισμένη στον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Γ. Χουρμουζιάδη, οι φοιτήτριες κλήθηκαν να δημιουργήσουν, με βάση ένα έκθεμα ή μία σειρά εκθεμάτων ή τις γενικότερες εντυπώσεις τους από το χώρο και το Μουσείο της Αιανής, έργα από τα οποία να προκύπτει μια αφήγηση.
Η Παναγιώτα Καρβουνιάρη δημιούργησε κατασκευές με βιόμορφα κυλινδρικά στοιχεία φτιαγμένες κυρίως από ανακυκλώσιμα υλικά και χώμα, στο βάθος των οποίων ο θεατής διακρίνει αποσπασματικά σκηνές μικροϊστοριών, που φτάνουν σε μας με τη μορφή ενός αμφίβολου ίχνους που δύσκολα μπορεί να ανασυσταθεί. Αντίστοιχα η Άννα Πιάτου, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από παλιές φωτογραφίες και χώμα μέσα σε διάφανα κουτιά, αναφέρεται με το έργο της στον ανθρωπολογικό χαρακτήρα της αρχαιολογικής έρευνας, καθώς με την παράθεση των ανθρώπινων μελών και βλεμμάτων προσπαθεί να ενεργοποιήσει τη φαντασία του θεατή και να τον κάνει να σκεφτεί τους ανώνυμους δημιουργούς ή χρήστες των τεχνουργημάτων που εκτίθενται στις προθήκες των Μουσείων. Η Βαρβάρα Μυστίλογλου, συνεχίζοντας την έρευνά της πάνω στον αργαλειό και την ύφανση, δημιουργεί υφαντά με κύριο άξονα μια στρωματογραφία μνήμης και φθοράς με τα υφασμένα νήματα και τα ποτισμένα με τη λάσπη της ανασκαφής υφάσματα, που υποδηλώνουν ανασκαφικά στρώματα. Η Αλεξάνδρα Τσιτσιντά δημιουργεί έναν χωμάτινο οικισμό από στερεομετρικά σώματα, θίγοντας το θέμα της ανάδειξης των επιστημών μέσα από χιλιάδες χρόνια εμπειρίας στην προσπάθεια των ανθρώπων για την επιβίωση και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την καθημερινή ζωή. Η Θεοδώρα Μιχαηλίδου ερεύνησε τα διακοσμητικά μοτίβα και διαμόρφωσε τα ζωγραφικά της έργα με βάση τη διαφοροποίηση και την εξέλιξή τους μέσα στο χρόνο, μια προσπάθεια αντίστοιχη με της Καίτης Τουρτούρα που στα έγχρωμα χαρακτικά της μεταβαίνει σταδιακά από τα μοτίβα των αγγείων στα κεντημένα μοτίβα των τοπικής φορεσιάς. Με τα σχήματα των αγγείων σε μια επάλληλη διάταξη να σχηματίζουν μια ιδιότυπη στρωματογραφία ασχολήθηκε στο ζωγραφικό του έργο και ο Απόστολος Καραγιάννης.
Οι συμμετέχουσες/οντες στο θερινό εικαστικό Εργαστήριο είχαν την ευκαιρίας να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αιανής από τις αρχαιολόγους Αγγελική Αποστολίδου και Δήμητρα Θεοδώρου, να παρακολουθήσουν εισηγήσεις της αρχαιολόγου Δήμητρας Κοτζαχρήστου και της συντονίστριας του Εργαστηρίου από την πλευρά του Τ.Ε.Ε.Τ. Ζωής Γοδόση, να συζητήσουν με το προσωπικό του Μουσείου και τη Διευθύντρια Χριστίνα Ζιώτα καθώς και με τον ψηφοθέτη Γρηγόρη Τζιαναμπέτη που είχε την ευθύνη του Εργαστηρίου του ψηφιδωτού που διεξαγόταν τις ίδιες μέρες για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Αιανής.

Συντονισμός Εργαστηρίου: Χριστίνα Ζιώτα, Δήμητρα Θεοδώρου, Ζωή Γοδόση

βιντεο: http://www.youtube.com/watch?v=5ds-0apzDYc&index=6&list=UUYOch6rhPWWnYSsAlO7XGBw

ΤΣΙΤΣΙΝΤΑ _ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ   ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ _ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ  ΜΥΣΤΙΛΟΓΛΟΥ_ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ  ΠΙΑΤΟΥ_ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ  ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ_ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ  ΤΟΥΡΤΟΥΡΑ_ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

© 2020 eetf.uowm.gr